Oktober 2023

Wat is er leuker dan films kijken? Ze rangschikken! Het gaat niet om films die oktober dit jaar verschenen, maar om de besprekingen die deze maand op de site werden gepubliceerd. Denk hierbij ook aan dvd’s en titels van streamingsplatformen.

11. Airplane! (DVD)

“Ik kan nog veel meer grappen opnoemen – van de totaal ongepaste innuendo’s tot de botte behandeling van een ziek meisje – je moet Airplane! gezien hebben om de losgeslagen humor te waarderen. Hier waren de drie regisseurs echt nog bezig iets grappigs te maken voor ze zich inlieten met pijnlijk onleuke miskleunen.”

10. John Wick: Chapter 4 (Bioscoop)

“Eigenlijk is John Wick: Chapter 4 één lange aaneenrijging van kunstig gechoreografeerde vechtscènes, waarbij Stahelski alle registers opentrekt. Waar het allemaal goed voor was? Geen idee. Maakt dat iets uit? Zeker niet. Je kijkt deze film voor de pompende soundtrack, welhaast surrealistische actie en het wervelende stuntwerk van Reeves.”

9. The Equalizer (Netflix)

“Eindoordeel: The Equalizer is een duistere actiefilm met Washington als de stoïcijnse held. Niet bijster origineel, wel erg goed.”

8. Amarcord (DVD)

Amarcord zijn de sterke verhalen van een dronken oom, vertelt op feestelijke gelegenheden. Verhalen over seks, dood, religie en politiek. Met ieder seizoen glijdt Fellini’s komische drama door het jaar. Als de lente weer is aangebroken heeft de film zijn cirkel voltooid. Het duurt even voor de magie van Amarcord zijn werk doet, maar dan zie ik wel een wondermooie, al dan niet autobiografische film vol kwajongensachtige vrolijkheid.”

7. Master and Commander: The Far Side of the World (Disney+)

“Toen ik op de Schrijversvakschool zat drongen de docenten aan op zoveel mogelijk zintuiglijk schrijven. Hoe proeft, ruikt, voelt of klinkt iets? Maak de scène zo levendig mogelijk voor de lezer. Voor mij hoeft niet per se altijd, het kan inderdaad bijdragen aan een indrukwekkende vertelervaring. Zoals wat regisseur Peter Weir heeft gedaan met het epische Master and Commander: The Far Side of the World. Zich afspelend tijdens de hevig woedende oorlogen van Napoleon zet kapitein Jack Aubrey alles op alles om een vijandig schip naar de bodem van de zee te brengen. Dat valt niet mee.”

6. The Addams Family (Netflix)

“Zie The Addams Family als een ritje in het spookhuis, waar iedere bocht een nieuw zwart-komisch schrikeffect biedt. Inhoudelijk stelt het verder weinig voor, het is zeker een mooie eerste film met deze familie.”

5. Escape from New York (DVD)

Escape from New York werkt voor een groot deel door Russells sobere spel, het andere deel is te danken aan Carpenters onopgesmukte filmstijl. Ik heb Guillermo del Toro ooit horen zeggen dat Carpenter, net als Howard Hawks, houdt van economisch filmen, om de beelden zo kaal mogelijk te maken. Hier is dat zeker gelukt. Escape from New York is zo precies ingericht dat alles wat er gebeurt, van gewelddadige confrontaties tot zenuwslopende stiltes, maximaal effect krijgt.”

4. Stand By Me (DVD)

“Dit prachtige drama over vriendschap en de pijnen van opgroeien mag dan mijlenver buiten het horrorgenre staan, de kwaliteit van Stand By Me is onbetwistbaar. Subtiel en gelaagd, met een scherp randje, is dit één van de beste King-verfilmingen.”

3. Zodiac (Prime Video)

Zodiac gaat over een stuk misdaadgeschiedenis, met in de hoofdrol een seriemoordenaar zonder gezicht. Iedereen kan de sadistische dader zijn. En uitgerekend de enige verdachte die het beste in het profiel past wordt door het bewijs vrijgepleit. Een nagelbijter zonder ontknoping.”

2. Anatomy of a Fall (Bioscoop)

Anatomy of a Fall wil dan ook geen hapklare oplossing bieden. Er moet na worden gedacht. Wat is jouw beeld van Sandra als de eindtitels verschijnen? Zou zij het echt gedaan kunnen hebben? Is zij echt zo koelbloedig? Of was haar partner lang niet zo slachtofferig als het OM ons wil doen geloven? Wie was nou echt de boosdoener? Is er wel één boosdoener?”

1. Killers of the Flower Moon (Bioscoop)

Killers of the Flower Moon is een uniek mengsel van romantisch drama, historische thriller en het detective-genre. Maar bovenal gaat het over genocide. Volkerenmoord. Hoe schaamteloos zoiets kan gebeuren. Een ongemakkelijke én fenomenale filmervaring.”