Killers of the Flower Moon

Genocide. Dat is wat er gebeurde met de Osage-indianen in de jaren twintig van het vorige decennium. Toen op hun grondgebied olie werd ontdekt konden hebberige Amerikanen de lokroep van het zwarte goud niet weerstaan. Er was wel één kanttekening: de olie kon alleen via erfrecht worden verkregen. Daarom drongen de gelukszoekers via huwelijken het leven van de indianen binnen. Huwelijken die eindigden met raadselachtige sterfgevallen onder de inheemse bevolking. “Tragisch ongeval” bijvoorbeeld. Of “zelfmoord”.

Het is een donkerbloed hoofdstuk uit de geschiedenis van Amerika en uitgangspunt van Killers of the Flower Moon, de nieuwste film van Martin Scorsese. Al zou je denken dat de moorden een bijrol spelen.

Het bizarre (zeg maar gerust verknipte) huwelijk tussen Ernest en Mollie Burkhart wordt als belangrijkste narratief naar voren geduwd. Ernest is een simpele jongen die na de oorlog met open armen wordt ontvangen door oom William Hale. Deze oom doet zich voor als barmhartige Samaritaan, eigenlijk is hij een tiran die stilletjes hongert hij naar macht. Een duivelsfiguur in schaapskleren, wiens ware gezicht heel subtiel door dat bedaarde masker heen breekt.

Hij is het die Ernest het huwelijk met Mollie aanpraat. Want alleen zo kan de grote baas het geld van Mollie in handen krijgen. Eerst trouwen, daarna langzaam de vrouw laten sterven. Ernest gaat akkoord. Ondertussen stijgt het aantal sterfgevallen onder de Osage-indianen en wordt het steeds lastiger om die haastig weg te moffelen. Helemaal als de net opgerichte FBI zich ermee komt bemoeien.

Die komt trouwens langs als Killers of the Flower Moon geruime tijd bezig is. Om even te benadrukken hoeveel prioriteit de gestorven indianen kregen.

Terwijl dit allemaal zich zo ontvouwt neemt Scorsese ook de tijd om heel precies de culturele wereld van de Osage-indianen te reconstrueren. Je zou het zijn ode aan dit uitgemoorde volk kunnen noemen. Een excuses voor het gedane onrecht.

Leonardo DiCaprio en Robert de Niro zijn fantastisch als Ernest en William, de échte ster van Killer of the Flower Moon is Lily Gladstone als Mollie. Zij combineert sereniteit met standvastigheid, speelt een sterke vrouw die zich niet zomaar opzij laat duwen. Laat deze prestatie alsjeblieft haar doorbraak zijn. En geef haar ook direct de Oscar.

Killers of the Flower Moon is een uniek mengsel van romantisch drama, historische thriller en het detective-genre. Maar bovenal gaat het over genocide. Volkerenmoord. Hoe schaamteloos zoiets kan gebeuren. Een ongemakkelijke én fenomenale filmervaring.