Zodiac

Een seriemoordenaar zonder gezicht. Een anonieme gek die overal opduikt en daarna spoorloos verdwijnt. Het is een spook die nationale paniek veroorzaakt en de politie frustreert. Precies zo’n soort idioot maakte tussen eind jaren zeventig en begin jaren tachtig Amerika onveilig. Hij schoot of stak zijn slachtoffers dood en stuurde brieven met gecodeerde berichten naar de regionale kranten. Ook de politie stuurde hij brieven. Zijn naam: de Zodiac. Cartoonist Robert Graysmith raakte zo sterk door de zaak geobsedeerd dat hij zelf een onderzoek begon.

Dit leidde tot een boek dat in 2007 verfilmd werd door David Fincher. Wie anders dan de maestro van zwaarmoedige thrillers kon hier een sterk drama van maken? In Zodiac volgen wij naast Robert ook journalist Paul Avery en agent David Toschi.

Eén voor één raken zij in de ban van de gezichtsloze seriemoordenaar. Er is een verdachte die steeds in het viezer komt, het bewijs spreekt hem iedere keer weer vrij. Paul en David besluiten zich neer te leggen bij het onvermijdelijke: de Zodiac is en blijft een mysterie. Maar Robert kan de zaak niet loslaten. Waarom weet hij niet maar hij moet en zal ontdekken wie er achter de bloederige waanzin zit.

Als eerste is Zodiac is een sfeervolle whodunnit die qua toon doet denken aan het kwaadaardige van Se7en. Er loopt een maniak rond die zich niet laat grijpen. Ondertussen grijpt de paniek om zich heen. Een avondklok moet de veiligheid waarborgen en de gemoederen sussen, veel helpt het niet.

Ergens halverwege laat Fincher zijn thriller heel subtiel overgaan naar een psychologisch drama. Robert laat zich zo sterk meezuigen in zijn obsessie dat hij zich isoleert van zijn gezinsleven. Elk beetje nieuws over de Zodiac kan leiden tot een doorbraak. Hij leest dossiers en probeert zelf verbanden te leggen tussen de verschillende moorden. Robert moet en zal de dader recht in de ogen kijken.

Omdat Fincher zich strikt aan de feiten wilde houden komt er ook geen oplossing. Op speculaties na is de identiteit van de seriemoordenaar altijd in nevelen gehuld gebleven. Denk een beetje aan Jack the Ripper, over wie nog steeds theorieën worden gedeeld.

Zodiac gaat over een stuk misdaadgeschiedenis, met in de hoofdrol een seriemoordenaar zonder gezicht. Iedereen kan de sadistische dader zijn. En uitgerekend de enige verdachte die het beste in het profiel past wordt door het bewijs vrijgepleit. Een nagelbijter zonder ontknoping.