Stand By Me

Stephen King heeft het natuurlijk aan zichzelf te danken dat zijn naam onlosmakelijk is verbonden met het horrorgenre. Maar hij heeft ook genoeg ander soort verhalen geschreven. Wat dat betreft is zijn opvallendste novelle The Body, waarin hij beschrijft hoe vier jongens tijdens een luie zomer zoeken naar het levenloze lichaam van een tiener. Waarom ze zo graag het lijk willen vinden? Het is een avontuur in de bossen. Een kans om eens iets mee te maken. Op hun tocht worden ze bijna overreden door een trein, bediscussiëren ze wat voor dier Goofy is en houden ze zich bezig met spelletjes en verhalen.

Rob Reiner zag er een film in en koos Jerry O’Connell, River Phoenix, Will Wheaton en Corey Feldman voor de hoofdrollen. Uitstekende acteurs die toen perfect bij de geesten van hun personages pasten. Je gelooft ook zo dat deze verschillende karakters al jaren met elkaar omgaan, een stevige vriendschap hebben opgebouwd en elkaar hun diepste geheimen toevertrouwen.

Stand By Me is gefilmd met gloedvol licht zodat de film bij vlagen iets droomachtigs krijgt. Die sfeer past ook wel bij de zomerse achtergrond en de relatieve onschuld van de hoofdpersonages. Onder het speelse temperament van Stand By Me pruttelen meer duistere thema’s.

Reiner trekt niet in één keer de beerput open maar laat ons wel een vleugje van de rotgeur ruiken. De vier tieners worstelen met huiselijk geweld, afwezige ouders, vooroordelen en de uitzichtloosheid van hun dorpsbestaan. Gordie (gespeeld door Wheaton) maakt nog kans om buiten het dorp een nieuw leven te beginnen. Maar de rest…?

Om nog een pessimistische vooruitblik te bieden op hoe de vier vrienden zich kunnen ontwikkelen, plaatst Reiner tegenover de onschuldige jochies een groep oudere jongens met criminele inborst. Het soort tuig dat er niet voor terugdeinst een mes te trekken. Of erger.

En ja, wat dat lichaam symboliseert? Het besef van de dood? Dat de hoofdpersonages geconfronteerd worden met de eindigheid van hun nog jonge levens? Voor Gordie heeft het lichaam op persoonlijk niveau nog betekenis. Zijn broer overleed recent na een ongeluk, nu komen het verdriet en de pijn knetterhard binnen.

Dit prachtige drama over vriendschap en de pijnen van opgroeien mag dan mijlenver buiten het horrorgenre staan, de kwaliteit van Stand By Me is onbetwistbaar. Subtiel en gelaagd, met een scherp randje, is dit één van de beste King-verfilmingen.

Een gedachte over “Stand By Me

Reacties zijn gesloten.