De Vuurlinie

Het ene moment krijg je het speldje van de Militaire Willems-Orde opgespeld, het andere moment word je opgepakt voor wildplassen. Dit overkwam Marco Kroon, de omstreden Kapitein die diende in Afghanistan en terugkwam met meer demonen dan fysieke littekens. Dat Kroons reputatie in de daaropvolgende jaren rap flink is gedeukt moet buitengewoon pijnlijk zijn. En toen was er De Vuurlinie, een film die nadrukkelijk zegt geïnspireerd te zijn op Kroons belevenissen en fictie en realiteit bewust met elkaar vermengt.

Achter de camera staat Roel Reiné, ervaren met zowel epische blockbusters (Redbad) als slappe b-films (Fistful of Vengeance). Reiné is in de eerste plaats verbeelder van grootse en sensationele actiescènes en geeft daarna aandacht aan het dramatische. Is hij dan wel de juiste regisseur voor een film over zo’n complex onderwerp? Ja en nee.

De Vuurlinie vertelt hoe Marco Kroon na zijn helse missie weer terugkeert en dat speldje opgespeld krijgt, en hoe hij in Afghanistan met ijzeren hand leidinggeeft aan het peloton. Scènes waarin de familie de draad weer probeert op te pikken worden afgewisseld met brute schietscènes waarin de vijand aan stukken wordt geschoten. Twee tegenovergestelde stemmingen die met enige moeite samenkomen.

Die wat inconsistente toon werkt soms wat op de lachspieren, helemaal als Reiné het bombastische toepast om het intieme drama te benadrukken, de film komt ermee weg. Ergens past het ook wel bij De Vuurlinie, waarin een veteraan worstelt met heftige dromen en flashbacks. Ik kan mij heel goed voorstellen dat die trauma’s oorlogsfilms zijn die niet uit kunnen worden gezet.

Daarbij helpt het ook dat de cast ijzersterk acteert. Waldemar Torenstra, die Marco speelt, draagt de film op zijn brede schouders. Hij is de man met het kort lontje, iemand die het leiderschap opeist en een grote bek geeft als iets hem niet bevalt. Sallie Harmsen doet haar best met een Brabants accent en komt er redelijk mee weg. Belangrijker is het tegenwicht dat zij geeft aan Torenstra’s stevige spel.

Er is sprake van een andere stoorzender die nogal wat ruis veroorzaakt. De Vuurlinie reduceert het verhaal van Marco Kroon tot een simpel vertellinkje van Goed versus Kwaad. Het OM is fout en corrupt, Marco Kroon is de Grote Held. Punt. De film is er zo overduidelijk op gericht om Kroons reputatie schoon te boenen dat het échte drama meer een voetnoot wordt.

De Vuurlinie is mede dankzij de verbluffende actiescènes ruiger dan de gemiddelde Nederlandse film en een bioscoopbezoekje waard. Maar misschien had het niet specifiek over Kroon moeten gaan. Of over de strijd tegen het oh zo verfoeilijke OM.

Je kan mij volgen via Facebook, X, Instagram en Letterboxd.

De Vuurlinie op IMDB.