Maniac Cop

“Cultproof” staat er op de hoes van Maniac Cop. Oké. Alhoewel ik nog altijd dol ben op obscure titels, weet ik uit ervaring dat dit soort aankondigingen niet altijd de juiste pulpkwaliteit garanderen. Meestal zijn het gewoon dieptreurig slechte films die ergens stof lagen te verzamelen. Moest de marketing-afdeling iets verzinnen om ze te verkopen. Aan de andere kant weet ik toevallig dat Maniac Cop wel degelijk een cultreputatie heeft opgebouwd. Er zijn vervolgdelen. En Bruce Campbell speelt mee. Jazeker, zeven jaar na Evil Dead speelde Campbell nog andere rollen dan die van Ash.

In het geval van Maniac Cop is hij agent Jack Forrest, die na een ongelukkig incident wordt aangezien voor een seriemoordenaar en zijn naam moet zuiveren. De echte dader draagt een politie-uniform en maakt ’s nachts de straten onveilig. Onschuldige slachtoffers worden gewurgd, door elkaar geschud en in elkaar geslagen.

Is het een doorgedraaide agent die niet meer om kan gaan met stress? Een crimineel die de politie een slechte naam wil bezorgen? Er wordt gehint naar voodoopraktijken, een onverslaanbaar zombiewezen. Spelen er bovennatuurlijke krachten mee? De seriemoordenaar is oersterk en laat zich door niets en niemand tegenhouden.

Mooi ook hoe regisseur William Lustig het mysticisme van de “dolleman” (geweldig, de Nederlandse ondertiteling) opbouwt. Het gezicht van de moordagent gaat verborgen onder de schaduw van zijn pet. Hij heeft een hoekig uiterlijk en beweegt traag. Alsof hij alle tijd van de wereld heeft en zijn slachtoffers met veel dedain benadert. De ultieme narcist, een seriemoordenaar met een godscomplex.

Hoe de verdenking überhaupt op Jack valt is mij een beetje een raadsel, maar ach, het geeft Maniac Cop extra drama. Het wordt nog interessanter als Jack, aldus de hoes, een “schokkende” ontdekking doet. Wie weet wat voor verrassende onthulling Maniac Cop in petto heeft. Terwijl de moorden continueren – met steeds bloederigere effecten – ben ik best benieuwd om welk duister geheim het gaat. Zou deze titel zijn belofte van “Cultproof” inlossen? Met wat voor waanzin hebben wij hier te maken?

Ik zal niets verklappen, maar het is echt de meest stupide wending die je je kan voorstellen. Een wending die zoveel gaten in de plot prikt dat het de film bijna onderuithaalt. Bijna. Want Campbells rol, de overbloederige moordpartijen en het grimmige eindshot weten de stompzinnigheid van Maniac Cop net aan te compenseren.

Wat ik trouwens wel erg leuk vind zijn de trailers van onder meer McBain en Frankenhooker die voorafgaand aan Maniac Cop worden gespeeld. Dat maakt de Grindhouse-ervaring toch compleet.

Je kan mij volgen via Facebook, X, Instagram en Letterboxd.

Maniac Cop op IMDB.