Master and Commander: The Far Side of the World

Toen ik op de Schrijversvakschool zat drongen de docenten aan op zoveel mogelijk zintuiglijk schrijven. Hoe proeft, ruikt, voelt of klinkt iets? Maak de scène zo levendig mogelijk voor de lezer. Voor mij hoeft niet per se altijd, het kan inderdaad bijdragen aan een indrukwekkende vertelervaring. Zoals wat regisseur Peter Weir heeft gedaan met het epische Master and Commander: The Far Side of the World. Zich afspelend tijdens de hevig woedende oorlogen van Napoleon zet kapitein Jack Aubrey alles op alles om een vijandig schip naar de bodem van de zee te brengen. Dat valt niet mee.

Weir brengt de ruwe leefomstandigheden op zee optimaal tot leven. Het schip kraakt en kreunt, de bemanning zit in kleine – en ongetwijfeld dompige – kajuiten om daar te slapen, eten en van alles en nog wat te doen. De golven beuken tegen het schip. Ongenadige warmte dwingt de bemanning om de schare schaduwen op te zoeken. Het kan ook ijskoud worden. Probeer dan maar iets van warmte te vinden. ’s Nachts zie je geen hand voor ogen.

Ja, dan begrijp ik wel dat er soms muiterij sluimert en de kapitein overvallen kan worden door een groep uitgehongerde mannen die de uitgestippelde koers niet meer accepteert. Ik zou dan weer helemaal claustrofobisch worden van de uitgestrekte wateren. En dan heb je nog de onzichtbare wereld onder dat water.

Maar met alleen het prikkelen van de zintuigen kom je er niet. Weir weet dat ook. Tegen de achtergrond van schuimend zeewater en rottend vaarhout maken wij kennis met de belangrijkste personages. Jack, die met ijzeren wil de leiding voert, en Stephen Maturin, de scheepskapitein en beste vriend van Jack. Naast arts is Stephen ook groot natuurliefhebber en droomt hij van een wandeltocht over de Galapagos eilanden. Jacks prioriteit is het vijandelijke schip.

Russell Crowe en Paul Bettany zijn de perfecte keuze om deze rollen te spelen. Crowe is uitstekend als brommerige kapitein met het kleine hartje en een groot zwak voor zijn beste vriend. Bettany geeft diens autoritaire spel tegengas met de meer anarchistische natuur van Stephen. Twee baasjes die botsen en elkaar in evenwicht houden. Die energie is wat Master and Commander spannend maakt en voortdrijft.

Ik weet zeker dat mijn voormalige schrijfdocenten dol zouden zijn geweest op dit grootse zeemansavontuur. Het is perfect lesmateriaal om studenten kennis te laten maken met het fenomeen zingtuig schrijven. En hoe je dat op de juiste manier toe kan passen.

Je kan mij volgen via Facebook, X, Instagram en Letterboxd.

Master and Commander op IMDB.