September 2023

Wat is er leuker dan films kijken? Ze rangschikken! Om ditmaal verwarring te voorkomen: de rangschikking gaat niet om films die september dit jaar verschenen, maar om de besprekingen die deze maand op de site werden gepubliceerd. Denk hierbij ook aan dvd’s en titels van streamingsplatformen.

8.Jeanne du Barry (Bioscoop)

Ondanks de aanwezigheid van een controversieel verklaard acteur is Jeanne du Barry wat mij betreft een uitstekende film. Ik zou hem aanraden. Of het ook Depps terugkeer markeert? Ik denk dat daar wel meer voor nodig is dan deze rol. Want laat er geen misverstand over bestaan, Jeanne du Barry is eerst Maïwenn. En dan pas Depp.”

7.Renfield (DVD)

Gaat Renfield nou serieus over de giftige relatie tussen Dracula en zijn assistent? Zeker weten. Terwijl Hoult de “dramatische” kant mag verzorgen (ik kreeg zowaar medelijden met hem) zet Cage vol in op de komedie. Ook in zijn geliefde rol van Dracula, verborgen onder lagen make-up, blijft Cages typische manische spel aanwezig. Niet te veel, hij houdt zich nog in. Maar wie goed luistert naar zijn dictie, hoe hij woorden beklemtoont, hoort hoe Cage hier, nou ja, Cage staat te zijn.”

6.Mystic Pizza (DVD)

Met dank aan het onweerstaanbare recept was Mystic Pizza een knettergroot succes. En door dat succes beleefde het restaurant zelf een grootse doorbraak. Er waren nog plannen voor een vervolg, die kwamen niet verder dan het bakproces. Misschien is dat ook goed zo. Sommige smaken moeten één keer geserveerd worden. Anders lopen ze het risico hun mystieke kwaliteit te verliezen.”

5.Ready or Not (Disney +)

Ready or Not is de extreme versie van verstoppertje, bedacht door een groep liefhebbers met veel geld, waarbij winnen belangrijker is dan meedoen. Véél belangrijker. Grappig, bloederig en flirtend met het occulte worden verschillende genrestukjes in de mix gegooid. Dit is een spelletjesnacht die je niet zo snel zal vergeten.  “

4.What Ever Happened to Baby Jane? (DVD)

Blanche probeert de lieve vrede te bewaren. Wat moet zij anders? Gebonden aan de rolstoel is zij totaal afhankelijk van haar sadistische zus. Jane wordt knettergek van de hulpbehoevende Blanche en grijpt iedere kans om smerige streken uit te halen. Laat ik het erop houden dat Blanche nauwelijks nog durft te lunchen. Die twee haatdragende persoonlijkheden in een snelkoker. Wanneer volgt de fatale klapper?”

3.Fantasia (Disney+)

“Een wereld van bombastische muziekcomposities en vrolijke tekenfilmfiguren. Twee uitersten die elkaar de hand reiken en versterken. Muziek die geïnterpreteerd is door verschillende animatoren, met als resultaat vechtende dinosaurussen, dansende krokodillen, abstracte figuren en Mickey Mouse als tovenaarsleerling. Is dat mogelijk? Kan zoiets bestaan? Zeker weten. Deze zinnenprikkelende beeldencollage getiteld Fantasia was bedacht door – wie anders – Walt Disney. Na zijn première in 1940 werd dit meesterwerk steeds weer opnieuw uitgebracht.”

2.Glass Onion (Netflix)

Johnson heeft het ingenieuze geheim van Glass Onion ongemakkelijk lang voor zich gehouden. Daar applaudiseer ik hem voor. Ik wil ook graag weten wat hij gebruikt heeft om dit doorwrochte mysterie te bedenken. Hoe lang heeft hij hieraan zitten schaven? Gezien het piekfijne verhaal dat ondanks de verschillende stijlen en stemmingen nooit gekunsteld aanvoelt, moet het uitwerken van het scenario monnikenwerk zijn geweest.”

1.Talk To Me (Bioscoop)

“Vóór Talk To Me lieten regisseurs Michael en Danny Philippou hun filmische creaties los op YouTube. Met deze intense horrorfilm maakten zij hun eerste officiële productie. Ik zou dat dus nooit hebben gedacht, want technisch gezien staat Talk To Me stevig en zelfverzekerd op zijn benen. De broers laten soepele steadycamshots, statische beelden en wervelend camerawerk vloeiend met elkaar afwisselen. Je merkt dat die twee de taal van cinema heel goed begrijpen.”