Willy Wonka & the Chocolate Factory

Willy Wonka, de bekendste maker van betoverend snoepgoed en chocolade, werd in 1964 bedacht door Roald Dahl. De schrijver gaf hem een belangrijke rol in de kinderklassieker Charlie and the Chocolate Factory. In dit boek worden vijf kinderen door de mysterieuze Willy Wonka rondgeleid in zijn sprookjesachtige chocoladefabriek. Het kind dat zich bewijst als de meest geschikte opvolger van Wonka (hint, zie de titel) mag de fabriek overnemen. In 1971 werd het boek verfilmd als Willy Wonka & the Chocolate Factory.

Iedereen die de titel goed leest ziet dat er iets is aangepast. Is nu ineens Willy Wonka de hoofdrolspeler? Niet helemaal. Charlie is er ook nog. Maar in tegenstelling tot in het boek vind ik hem hier een nogal bleu figuur.

We komen wel iets over hem te weten. Hij is een pure, goedhartige ziel. Iemand die de status van heilige aan zich heeft hangen, zonder dat hij dat echt wil. Hij is tragisch. Maar ook treurig. Deerniswekkend. Het stilste jongetje van de klas. Een keurige (klein)zoon die altijd klaarstaat voor familie. Daar is niets mis mee, echt heel opwindend is hij ook niet. Moet deze weeïge bleekneus ons door het verhaal leiden?

Dan Willy Wonka zelf. Ook hij is eendimensionaal. Maar hij geeft zijn eendimensionale karakter wel kleur. Hij heeft een voorkeur voor opmerkelijke humor. Zie de inmiddels iconische scène waarin hij zich voorstelt. Gene Wilder stapt aarzelend en bevend naar buiten, steunend op zijn wandelstok, om dan ineens een koprol te maken en zijn vijf bezoekers (inclusief ouderlijk aanhang) te verwelkomen in zijn fabriek.

Dit is iemand die ontregelt. Tegen heilige huisjes trapt. Willy Wonka is de zoete toverbal waar je graag op zuigt. Hij bedruipt Willy Wonka & the Chocolate Factory met anarchisme en gitzwarte humor. Als zijn jonge bezoekers dreigen te verdrinken in de chocoladerivier of opzwellen tot een reusachtige bosbes staat hij kalmpjes toe te kijken. “Oh. No. Stop. Don’t do that” mompelt hij van een afstandje, terwijl de ouders zwaar panikeren. Kindvriendelijk? Niet echt. Stiekem best wel hilarisch? Zeker weten.

Wilder is perfect als de excentrieke Willy Wonka. Peter Ostrum is prima als Charlie. Hij kan alleen niet uit de schaduw van de chocolademaker stappen.

Je kan mij volgen via Facebook, X, Instagram en Letterboxd.

Willy Wonka & the Chocolate Factory op IMDB.