Het beste van augustus 2023

Wat is er leuker dan films kijken? Ze rangschikken! Wij zitten in een hittegolf, Mona Keijzer sluit zich aan bij de BBB en dit zijn de beste films van augustus.

9. Evil Ed

“Maar kom, Evil Ed kijk je ook niet om zijn geloofwaardigheidsgehalte. Dit is een horrorkomedie die domweg plezier wil beleven met bloederige nonsens. Na een smakelijke eerste helft, waarin Anders Jacobsson laat zien welke effecten hij allemaal voor ons in petto heeft, gaat het gruwelfestijn in de tweede helft helemaal los. Edward hallucineert over groteske duivelsmonsters en zoekt naar het perfecte slachtoffer om zich op uit te leven met chirurgische wapens.”

8. Highlander

“Ik ben er nog niet helemaal zeker van waar het rafelige verhaal nou over gaat, dat maakt verder ook niets uit. De kracht van Highlander zit hem in Lambert. De knullige effecten. Zijn stripboeksfeer. En uiteraard de glitterende rocksoundtrack met onder andere Queen. Het is sfeer boven inhoud, evocatieve beelden boven logica. Highlander pretendeert nooit meer te zijn dan een verzameling sfeervolle campy segmenten.”

7. Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves

Dungeons & Dragons: Honor among Thieves had kunnen mikken op simpel vermaak. Door net een tikkeltje meer te bieden is het een verrassend leuke avonturenfilm geworden. Een hele verbetering ten opzichte van het echec uit 2000. Niet dat het zo lastig is om beter te presteren dan dat misbaksel, je begrijpt wat ik bedoel. Niemand heeft zijn lippen blauw gestift. Dat scheelt.”

6. Snow White and the Seven Dwarfs

“Voor een animatiefilm uit 1937 ziet Snow White and the Seven Dwarfs er nog steeds verbluffend goed uit. De getekende figuren lopen soepel door het beeld en er is opmerkelijke aandacht voor de details. De film roept nog steeds een magische sfeer op, vol van tovenarij en schepsels uit een andere wereld. Disney zorgt voor een mooie balans tussen donker en licht, leven en dood, en brengt ons de boodschap dat liefde alles overwint.”

5. Before Sunset

“Ethan Hawke en Julie Delpy slagen erin hun regels zo te brengen dat Before Sunset een improvisorisch karakter krijgt. Er is duidelijk aan geschaafd om het zo natuurlijk mogelijk te laten klinken. Het schijnt ook dat Hawke en Delpy flink wat eigen ervaringen in de gesprekken hebben verwerkt. Geen wonder dat ze in een associatief discours zitten en langzaamaan meer prijsgeven van hun diepste verlangens en angsten.”

4. Indiana Jones and the Last Crusade

“Indiana’s vader, Henry, is zijn leven lang al geobsedeerd door de mythische beker. Als hij tijdens de speurtocht zoekraakt, is Indiana vastbesloten om hem terug te vinden. De beker kan hem weinig schelen. Deze insteek is een flinke verbetering ten opzichte van The Temple of Doom. Vergeet het naamloze dorp en de kostbare steen, Indiana moet nu zijn vader redden. De opzet van The Last Crusade voelt veel urgenter en geïnspireerder dan het duffe “steenverhaal” van zijn voorganger.”

3. Kiddo

Kiddo is een nerveuze film vol kinderlijk enthousiasme over de grote boze buitenwereld, waarin twee personages op hun eigen wijze “groot worden”. Het zit vol tegenstellingen die, net als de ver uit elkaar liggende stijlen van de film, bij elkaar komen. Dwinger toont zich een zelfverzekerde regisseuse met een duidelijk eigen beeldtaal. Lang niet iedere debutant bezit die wijsheid.”

2. Before Midnight

“Ik ben zoveel van de kemphanen gaan houden dat ik ze een mooie afloop gun. Een lang en gelukkig samenzijn met driftige oprispingen. Wat mij betreft mag Linklater zichzelf gerust nog eens herhalen voor een vierde film. Al denk ik ook dat Before Midnight de perfecte afsluiter is. In elk geval het hoogtepunt van een prachtige trilogie.”

1. Barbie/Oppenheimer

Twee totaal tegenovergestelde films die het op de één of andere manier voor elkaar hebben gekregen om gezamenlijk een hype te vormen. Absoluut aangeraden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.