Speed

Ik zit midden in Speed, de actiefilm van Jan de Bont over een bom in een bus, als de bus in kwestie ongenadig hard tegen een kinderwagen botst. Gelukkig blijken er alleen maar blikjes in te zitten. Lege blikjes voor statiegeld? Is het bedoeld om een voedselvoorraad aan te leggen? Of delen de makers hier een dikke knipoog uit, dat ze heel even suggereren tegen een morele grens aan te schuren? Ik heb geen idee. Maar ik veer wel even uit mijn stoel. Want ik ken deze scène. Volgens mij heb ik hem op zo’n tv’tje in het vliegtuig gezien. Ik was zo’n jaar of zes en ben dat beeld nooit vergeten.  

En het wordt nog leuker. Want er zijn nog twee andere scènes waarvan ik denk “die ken ik!” Eentje waarin twee kerels boven op een metro vechten en één van die kerels onthoofd wordt door een lichtbord, en nog een andere waarin een man en vrouw al zoenend in de puinzooi liggen en door toeristen worden gefotografeerd. Ja ja, ook dat zijn dus fragmenten uit Speed. Stukjes die al die tijd in mijn geheugen zaten, maar waarvan de context ontbrak. Fijn dat het nu in elkaar klikt.  

Speed begint trouwens niet meteen met de beroemde bus. Eerst moeten agenten Jack en Harry aan de slag in een torenhoog kantoorgebouw om een terroristische dreiging uit te schakelen. Deze terroristische dreiging heet Howard Payne (iets te veel over de top gespeeld door Dennis Hopper) en dreigt de lift op te blazen als hij niet snel drie miljoen dollar krijgt.  

Door ingrijpen van Jack en Herry mislukt zijn actie. Howard ontsnapt en werkt kokend van woede aan een wraakplan op Jack. Hij verstopt een bom in een bus. Als de bus te zacht rijdt, zal het explosief ontploffen. Aan Jack om de passagiers te redden én alsnog het geld voor Howard te regelen. Annie, die toevallig in de bus zit, moet voor chauffeur spelen en houdt angstvallig het gaspedaal ingedrukt.

Het is wat mallotig allemaal. Maar het werkt wel. Met weinig verhaal en veel vaart is Speed een snelle en spannende actierit waarin Keanu Reeves en Sandra Bullock gloriëren als Jack en Annie. Hopper doet het niet slecht, maar komt niet verder dan simpele schurk die heel erg ver gaat om zijn pensioengeld te collecteren. Misschien dat zijn rol ook wel erg plat is. Hij maakt er het beste van. Al blijf ik denken, hij kan zoveel beter dan dit. Uiteindelijk zijn het Reeves en Bullock die de film dragen.

Speed is niet de beste film in het genre (de effecten zijn daarvoor net iets te gedateerd) maar zeker eentje die vermeld mag worden. Het schijnt dat Speed 2: Cruise Control een matige kopie is. Benieuwd of ik dit vervolg onbewust ook al heb gezien.

Je kan mij volgen via Facebook, Twitter, Instagram en Letterboxd.

Een gedachte over “Speed

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.