Varen

Jeroen vraagt of ik mee wil varen. Natuurlijk wil ik dat. Niet omdat ik mij supergemakkelijk voel in een rubberboot. Of graag het troebele water induik voor een zwemtochtje. Nee. Ik wil mij eens overgeven aan het onbekende. Dat klinkt misschien een tikje pathetisch. Maar als ik nou eens gewoon in de rubberboot stap zonder te weten waar ik precies naartoe vaar, leer ik misschien eens om de controlefreak in mij het zwijgen op te leggen. Al is het maar voor een dagje.

We beginnen in Weesp waar wij langs huisjes, restaurants en cafés varen. Daarna passeren wij weilanden met schapen, koeien, veel prikkeldraad en een verdwaalde eenden familie. In het spiegelgladde water worden molens, huizen, bomen en struiken gereflecteerd. Plassen doen wij over de rand van de rubberboot. We kunnen nog maar net onder een superlage brug doorvaren. Tussendoor proppen wij ons vol met chips, borrelnootjes en zelfgebakken brood met dikke plakken kaas en rookt Jeroen aanhoudend gerolde shag.

Hij heeft trouwens ook een missie.

Een jaar geleden voer hij dezelfde route en raakte toen het anker kwijt. Vraag niet hoe. Dat is gewoon gebeurd. Met een magneet wil hij dat anker weer opvissen. Natuurlijk Jeroen, denk ik nog. Als je al weet waar dat anker exact ligt is het de vraag óf dat anker er überhaupt nog is. En áls je hetzelfde plekje weer terugvindt én het anker ligt er nog, is het de vraag of je magneet sterk genoeg is om het anker boven water te halen.

Het duurt even voor hij de locatie heeft gevonden. Inmiddels varen wij in de rimboe, waar treurwilgen diep over het water buigen. Jeroen legt aan en laat de magneet in het water zakken. Best diep nog, mompelt hij. (Even serieus, wat voor ongedierte zou daar nou rondzwemmen, geduldig afwachtend op een smakelijk hapje?)

En dan, ja hoor, beet! Langzaam haalt hij het anker boven water en legt hem een triomfantelijke grijns voorzichtig in de rubberboot. Net als een schat waar hij lang naar heeft gezocht.

Het is helemaal niet zo gek om eens het onbekende te verkennen. Ook niet als het troebel water is.

Een gedachte over “Varen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.