Santa Sangre

Volgens de bronnen van het encyclopedische internet werd het eerste zaadje voor Santa Sangre geplant toen schrijver Roberto Leoni in een gesticht werkte. Hij besprak zijn ideeën met Claudio Argento (inderdaad familie van) en het tweetal besloot dat maar één regisseur het bedachte horrorverhaal op de juiste manier uit kon werken: Alejandro Jodorowsky. Hij had in principe wel interesse, maar wilde eerst Leoni ontmoeten. Want wanneer had hij het verhaal bedacht? Toen Leoni vertelde op welke avond de plot tot hem was gekomen, reageerde de cultregisseur teleurgesteld.

Uitgerekend die nacht lag hij namelijk te slapen. De engel van de verhalen moest hem om die reden over hebben geslagen! Leoni had hem verhaal van hem gestolen! Of dat laatste echt waar is durf ik niet met zekerheid te zeggen. Gezien Jodorowsky’s reputatie zou het mij echter geenszins verrassen. Maar de anekdote impliceert nog iets anders: Jodorowsky was niet van begin af aan bij dit project betrokken.

Hij moest schilderen op een doek waarop al een basis was geschetst. Natuurlijk had hij die schetsen gewoon weg kunnen gooien om puur en alleen zijn eigen visie uit te werken. Maar wellicht had hij geleerd van Dune. Toen kreeg hij immers vrij spel, om op het laatste moment over het belangrijkste struikelblok te vallen: het budget. Jodorowsky accepteerde in elk geval de samenwerking met Leoni en Argento en regisseerde de toegankelijkste film uit zijn oeuvre tot dan toe.

Dit wil overigens niet zeggen dat Santa Sangre geen spoor van Jodorowskyaanse stijlkenmerken bezit. Nog steeds is er sprake van kritiek tegen religieus fanatisme, lopen er wonderlijke circusmensen rond en leeft de Chileense regisseur zich als vanouds uit met (al dan niet cryptische) droombeelden.

Het grote verschil is dat de film niet verzuipt in surrealisme en in de kern een diepmenselijk verhaal vertelt. Pel de lagen weg en wat hou je over? Een gitzwart sprookje over een jongen, Fenix, die gedwongen wordt om als de armen van zijn moeder te functioneren. Haar armen werden jaren geleden afgehakt en nu moet Fenix haar assisteren in het dagelijks leven. Fenix moet het alleen niet wagen om met andere vrouwen om te gaan. Want dan gebeuren er vreselijke dingen.

Santa Sangre is een sfeervolle horrorfilm waarin de acteurs als kabuki-spelers staan op te treden. Lekker over de top, met grootse gebaren en uitdrukkingen (zie de wijdopen ogen van Blanca Guerra), heel veel bloed en geschreeuw. Santa Sangre is een gestoorde film over een gestoorde man, maar laat zich veel beter lezen en voelen dan Jodorowsky’s andere werk. Niet subtiel, wel effectief.

Regie: Alejandro Jodorowsky. Met: Axel Jodorowsky en Blanca Guerra

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.