Step Up 2: The Streets

Step Up 2: The Streets, het vervolg op de publiekstrekker Step Up, ruilt hoofdrolspeler en meisjesmagneet Channing Tatum in voor hoofdrolspeelster en mannenmagneet Briana Evigan. Het enige wat je hoeft te weten is dat zij de rol van Andie speelt. Meer vertellen over de plot is zinloos. Die bestaat toch uit flinterdunne tragiek die puur is bedoeld om Step Up 2: The Streets nog iets van een dramatische basis te geven. Daarmee verschilt het ook sterk van zijn voorganger.

Daar waar Step Up flitsende choreografie en clichématig drama wilde mixen, besluit dit vervolg om gewoon zijn identiteit te omhelzen. Ofwel, brokjes rampspoed zijn prima, het gaat bovenal om dansen. En laat Evigan nou een achtergrond hebben als danseres. Tatum ook, alleen kon hij daarnaast nog een beetje acteren. Terwijl Evigan als actrice niet echt lekker naar voren komt (al kan zij het wel, zie Linkin’ Parks Numb) geeft zij met haar energieke danspassen de film flinke adrenalinestoten.

Hetzelfde geldt voor de overige acteurs. Als het op dramatisch spel aankomt is het net een groepje eerstejaars dat stijfjes teksten opdreunt. Zodra de muziek start en het signaal is gegeven komt iedereen los. Step Up 2: The Streets heeft heel goed door dat dit het beste werkt en geeft ruim baan aan de opwindende hoogstandjes op de dansvloer.

Het voorproefje is de battle tussen Tatum – die speciaal voor dit moment even langskomt – en Evigan. Via trampolines (ja, dat lees je goed) laten de danskunstenaars zien wat zij in huis hebben. Moeiteloos stuiteren en springen door club. En dan zijn er de repetities die ons warm maken voor het echte werk. In de context van het verhaal hadden die scènes gerust geknipt kunnen worden. Maar het voegt wel degelijk wat toe aan de energie van de film.

Alles culmineert in de magnifieke climax waarin elke danser een korte solo mag geven. Regisseur John M. Chu tovert de straat om in een magische danslocatie, in de stromende regen voert de groep kunstige passen uit. Belicht door autolampen die spontaan aanspringen (want waarom niet) worden de regendruppels zo belicht dat ze als kleine diamantjes rond worden gestrooid. De camera zuigt zich vast aan de dansers om geen beweging te missen.

Het is dat moment waarop Step Up 2: The Streers opbloeit en in volle glorie toont wat het eigenlijk is: een veredelde videoclip vol getalenteerde dansers, fenomenale choreografie en aanstekelijke muziek. Puur en alleen daarom ben ik best positief over Step Up 2: The Streets. Ik zou hem zelfs een tandje hoger beoordelen dan zijn voorganger. Dit vervolg weet precies waar zijn krachten liggen en zet die optimaal in. Gewoon dansen. Met de rest komt het dan vanzelf wel goed.

Regie: John M. Chu. Met: Briana Evigan en Adam Sevani

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.