Scream 3

Dat Kevin Williamson Scream 2 bedoelde als een logische voortzetting van het verhaal kan ik nog begrijpen. Het is ook volkomen volgens de verwachtingen dat de moorden uit Scream de inspiratie vormen voor de fictieve horror-reeks Stab, en dat deze films razend populair worden in het universum van Scream. Dat Williamson nog een los eindje uit het eerste deel wilde oplossen is ook nog redelijk te vergoelijken. Oké, de formule uit deel één werd schaamteloos herhaald, er zat nog een béétje inspiratie in. Zucht. En nu Scream 3.

Er staat een nieuwe Stab in de steigers. Want die serie levert geld op. Natuurlijk duikt er een gek met een lang mes, donkere cape en wit masker op om de castleden in stukken te hakken. Uiteraard komt Sidney weer opdagen. Natuurlijk zijn de slachtoffers acteurs die in Stab de personages spelen die in Scream en Scream 2 ook al door de seriemoordenaar op werden gejaagd (volgen we het nog?).

Toch is er een verschil. Het lijkt hem in de toon te zitten. Alsof Scream 3 wat serieuzer wil zijn en zelf de hersenloze slachtfilm is geworden die Williamson en Wes Craven met zoveel plezier op de hak namen. De sfeer voelt ook iets scherper, met wat meer nadruk op de bloederige moorden. De set van Stab is bovendien doordrongen van de heerlijk foute b-horror, waarin goedkoop hapsnap vermaak ver boven de inhoud staat.

De hoop dat Scream 3 uitpakt als een smakelijke trashy slasher wordt helaas snel aan stukjes gesneden. Het tikt alle clichés aan die het belachelijk wil maken. Randy komt godbetert voorbij in een absurde cameo om tips te geven over wie nu met het mes zwaait. Williamson wringt het script in wanhopige bochten om aan te sluiten bij deel één en twee. En het helpt gewoon niet dat Scream 3 voor mijn gevoel een kopie van een kopie van een kopie is.

En oh ja, de moordenaar. Toen het masker afgleed dacht ik “gut. Dus dit hebben ze ervan gemaakt.” Ja, het is leuk bedacht. Het haakt aan met Scream. Het cirkeltje is rond. Daar houdt het ook mee op.

Wel leuk is dat Patrick Dempsey meedoet als knorrige agent. Toch grappig om hem eens zonder ziekenhuisuniform te zien. Lance Henriksen is met zijn artistieke kop altijd een genot om naar te kijken. Parker Posey is ook erg leuk. Verder zakt de serie met Scream 3 zo diep in de meta-zone dat de lol ervan af is.

Het bestaan van Scream 2 is nog te rechtvaardigen. Van Scream 3 kan ik dat echt niet zeggen. Een futloos derde deel dat sopt in lauwe ideeën.

Regie: Wes Craven. Met: Neve Campbell en Courtney Cox

Een gedachte over “Scream 3

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.