Avatar: The Way of Water

Toen ik de IMAX-zaal van Pathé Arena verliet na de intense cinematrip van Avatar: The Way of Water, moest ik mijn gedachtes erover eens goed op een rijtje zetten. Want James Cameron heeft veel te vertellen. Heel erg veel. Zoveel dat ik er duizelig van werd. Ruim drie uur lang ben ik ondergedompeld geweest in de wereld van Pandora, een buitenaardse planeet die James Cameron voor het eerst in 2009 introduceerde met Avatar. Een wereld waarin Pandora’s bewoners, de Na’vi, samenleven in een delicate balans met de natuur.

Ik vind het erg lastig een bondig stukje te tikken, bij deze toch een poging. Eerst maar een geheugenopfrisser van Avatar. De deels verlamde soldaat Jake Sully vertrok naar Pandora om als infiltrant de bevolking binnen te dringen en zo waardevolle informatie te verzamelen voor de wetenschappers.

Maar dan wordt Jake verliefd op Neytiri en kiest hij ervoor zijn “volk” de rug toe te keren. In Avatar: The Way of Water heeft hij zijn eigen gezinnetje waarmee hij vredig leeft in de geestverruimende wereld van Pandora. Helaas zien de aardbewoners deze planeet als zeer geschikt alternatieve plek voor een nieuw thuis. De Na’vi, onder leiding van Jake, verzet zich met hand en tand tegen de kolonisatie. Om de opstand de kop in te drukken wordt de hulp van kolonel Miles Quaritch ingeroepen.

Door omstandigheden uit het eerste deel is Miles noodgedwongen opnieuw “gekweekt” als Na’vi (zie de film om te begrijpen wat ik bedoel) en wordt hij ingezet om Jake uit te schakelen. Het gevecht tussen de twee personages, wat de plot van Avatar: The Way of Water voortdrijft, escaleert naar een epische strijd waarin iedereen betrokken raakt.  

Cameron neemt ruim de tijd om het verhaal en de personages verdieping te geven. Maar waar zijn interesse écht naar uitgaat is Pandora zelf. In IMAX 3D ziet Camerons planeet er, zowel op het land als onder de waterspiegel, verbluffend uit. Cameron is misschien net iets te verliefd op zijn fantastische bedenksel, met als gevolg dat het verteltempo een tikje wil slepen. Toch valt alles op de één of andere manier samen en komen Miles en Jake tegenover elkaar te staan om hun diep persoonlijke conflict uit te vechten.

Ik kan nog veel meer vertellen, kort samengevat heeft Cameron met Avatar: The Way of Water de spectaculairste film van 2022 gedraaid. Hij is gruwelijk ambitieus en maakt een diepe duik naar de zeebodem. Als de film na de eerste uitputtende kijkervaring is bezonken, smeekt hij erom om opnieuw gezien te worden.

Ik heb trouwens het gevoel dat deel drie en vier nóg grootser en epischer gaan worden. Ik heb geen idee hoe. Maar Cameron zal dit grootse vervolg overtreffen. Zeker weten.

Regie: James Cameron. Met: Sam Worthington en Zoe Saldana

Een gedachte over “Avatar: The Way of Water

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.