Bones and All

Een intense tienerliefde en de onverzadigbare honger naar mensenvlees. Kunnen die twee extreme tegenpolen elkaar de hand reiken? Zeker weten, dacht Camilla DeAngelis, die de twee thema’s samenbracht in het prijswinnende boek Bones and All. Regisseur Luca Guadagnino gebruikte de roman als uitgangspunt voor zijn nieuwste film en betrok Timothée Chalamet bij het project. Hij werkte al eerder samen met de regisseur voor het fijne Call Me By Your Name. Mark Rylance en Michael Stuhlbarg zijn nog gecast in prettig gestoorde bijrollen.

Bones and All begint met Maren, die door haar kannibalistische neigingen op piepjonge leeftijd in de steek wordt gelaten door haar vader. Het enige wat hij nalaat is een bandje waarin hij Marens daden tot in detail beschrijft. Op haar zwerfpad komt zij Sully tegen. Hij leert haar hoe andere kannibalen te kunnen ruiken – menseneters schijnen een specifieke geur af te geven – en introduceert haar in een naargeestige wereld waarin alles draait om overleven.

Guadagnino houdt zich daarbij ver van exploitatie. De scène’s waarin de kannibalen zich kauwend en smakkend tegoed doen aan een lijk is niet minder misselijkmakend voor de zwakke maag, toch worden de schranspartijen nooit overdreven smerig in beeld gebracht.

Maar Maren is naar meer op zoek dan alleen sappig mensenvlees. Meer dan alles wil zij haar moeder opzoeken. Weten waarom haar moeder wegliep. Waar zij zelf vandaan komt. De zwervende Lee, eveneens een kannibaal, wil Maren wel helpen. De twee ontwikkelen romantische gevoelens voor elkaar en rijden al slachtoffers makend door het land. Want ja, ze moeten wel blijven eten, natuurlijk.

Er zitten geweldige scènes in Bones and All. Lee en Maren ontmoeten de mannen Brad en Jake, die hun eigen ervaringen over het consumeren van mensenvlees delen. Volgens Jake bestaat er de uitdaging om mensen met huid, haar en botten te verslinden. Het is een ritueel, een soort pad naar kannibalistische volwassenheid. Opmerkelijk is dat zijn kompaan Brad zelf geen “echte” mensenverslinder is. Eerder een “groupie” die zich graag bij de gemeenschap aan wil sluiten.

Ook Sully’s aanwezigheid zorgt voor spanningen. Hij doet wel zo vriendelijk naar Maren, tegelijkertijd klopt er iets niet aan hem. Dat voelt Maren ook. Wat moet hij eigenlijk van haar? Het zijn dit soort elementen die van Bones and All een geladen trip maken. Ik wil ook zo graag meer weten over die personages. Wat is de achtergrond van Sully? Wat is dat met die Brad en Jake? Hoe kom je erbij om een cult van kannibalen te idealiseren en zelfs het verlangen koestert om bij zoiets te horen?

Guadagnino heeft helaas andere prioriteiten. Liever brengt hij het liefdesverhaal in beeld en schiet hij sfeervolle plaatjes van het landschap. De traumatiserede achtergronden van Lee en Maren worden haast als bijzaken verteld. Alsof dat nou ook weer niet zo belangrijk is.

Ik vraag mij ook af hoe de romance en het kannibalisme zich tot elkaar verhouden. Wat voegen die twee aan elkaar toe? Hadden ze losgekoppeld kunnen worden? Ik vermoed van wel.

Bones and All is zeker spannend, met prachtige scènes die hinten naar een bloederige ondergrondse wereld, hij is ook niet zonder gebreken. Misschien dat het boek scherper is. Oh, en voor de liefhebbers: de muziek is gecomponeerd door Trent Reznor en Atticus Ross. Verwacht dus heerlijk broeierige geluidslandschappen die de geladen sfeer compleet maken.

Regie: Luca Guadagnino. Met: Taylor Russell en Timothée Chalamet

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.