De obsessie van De Filmjunk: McKamey Manor

Waarom nu deze obsessie?

Het zijn de griezeldagen die vanuit Amerika naar Nederland zijn overgewaaid. Als iets wel in die categorie past, dan is het dit spookhuis. Niet dat “spookhuis” de lading dekt, trouwens…

Waarom McKamey Manor?

McKamey Manor wordt gerund door Russ McKamey, die door het internet is gedoopt tot een gestoorde, krankzinnige man die zich heeft gespecialiseerd in het (psychologisch) martelen van zijn spookhuisbezoekers. Een groot fan van horror en de showwereld begon hij jaren geleden een spookhuis met spectaculaire effecten.

Die gasten waren zo gecharmeerd van de schrikeffecten dat het steeds extremer moest. Net zolang tot McKamey zelf waarschijnlijk dacht “oké, jullie willen intensiteit, dan kunnen jullie het krijgen ook!” Hij pakte toen groots uit met de ultieme uitdaging voor de meest doorwinterde horrorfans: een soort toer die de gast langs verschillende martelingen leidt.

Als horrorfan kan het mij niet ver genoeg gaan. Maar dan heb ik het wel over creatieve grenzen. Over verhalen die grimmige thema’s onderzoeken, de duisternis in springen, effecten die griezelig echt lijken. Wat McKamey doet is een heel ander soort grens opzoeken. De bezoekers krijgen zelfs een stopwoord mee. Voor het geval de gruwelijke ontberingen hun tol eisen. Kijk voor de grap eens op YouTube wat de gasten ondergaan. Wie geeft zich hiervoor op…? Ja, je kan een behoorlijk geldbedrag winnen. Maar dan nog.

YouTuber Wendigoon geeft een andere kijk op de zaak. McKamey Manor zou bestaan uit rook en spiegels, een slim in elkaar gezet spel zijn om de bezoeker letterlijk onder te dompelen in een gruwelverhaal. De verplicht te ondertekenen vrijstelling waarschuwt voor de gevaren van dit extreme spookhuis, het zou allemaal meevallen. Niet dat dit de bizarre beproevingen goed praat – er gebeuren werkelijk krankzinnige dingen – het werpt een bijzonder licht op de zaak.

McKamey Manor heeft zijn fans en tegenstanders. Ik sta in het midden, al neig ik naar het tweede kamp. Griezelen is fijn. Maar als de horror fysieke vormen aanneemt, worden er ethische grenzen overschreden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.