Hocus Pocus 2

Hocus Pocus wordt nog steeds beschouwd als een klassieker voor tijdens de traditionele griezelavond, maar was het nou echt goed genoeg voor een opvolger? Jaren na uitkomst? Er heeft in elk geval een wisseling van personeel plaatsgevonden. Kenny Ortega is vervangen door Anne Fletcher, die ons meeneemt naar het dorpje Salem, toen de gezusters Sanderson nog kleine meisjes waren. Winifred heeft de rol van moeder op zich genomen. Het trio wordt al met de nek aangekeken, als de temperamentvolle Winifred ruzie krijgt met de dorpelingen vluchten de drie zusjes naar het donkere bos.

Daar ontmoeten zij een heks, die hun een boek vol magische spreuken geeft. Zo zullen de zusjes zich kunnen ontwikkelen tot volwaardige heksen. Die eerste minuten zijn als een ritje in een attractie en doen hopen op fijne onzin. Fletcher heeft andere plannen. Ze spoelt vooruit naar heden, waar Salem zich ontwikkeld heeft tot een modern dorpje. Andere tijden, andere normen en waarden. Dus ook een meer gemengde populatie en oog voor andere culturen. De zusters Sanderson hebben een plek gekregen in de lokale folklore.

De focus komt te liggen op de vriendinnen Becca (Whitney Peak), Izzy (Belissa Escobedo) en Cassie (Lilia Buckingham), die met Halloween altijd samenkomen om films te kijken. Maar Cassie is drukker bezig met haar vriendje Mike (Froy Gutierrez). Daar waar Ortega in Hocus Pocus ook het drama zo luchtig mogelijk benaderde, is Fletchter wat serieuzer. Iets te, als je het mij vraagt. Het dreigt een soort depressief tienerdrama te worden.

Pas als Becca en Izzy op Halloweenavond de magische kaars aansteken komen de heksen terug, en mogen Bette Middler, Sarah Jessica Parker en Kathy Najimy met hun glitter en glamour Hocus Pocus 2 weer richting de camp duwen. Althans, dat is de bedoeling. Toch? Wat wil je anders met drie strakgetrokken actrices in kleurige kostuums?

Helaas, Hocus Pocus 2 hangt aan elkaar van de flauwe grappen, geforceerd goed bedoelde intenties en merkwaardige plotwendingen. De drie diva’s krijgen aardige scènes om in te schitteren, heel leuk of opwindend is het niet. Op het einde lopen de drie vriendinnen door de mist terug naar huis. Lachend. Alsof er helemaal niets is gebeurd. Precies dat is het gevoel wat Hocus Pocus 2 bij mij oproept: een hoop gebakken lucht. Het vleugje glitter dat erin zit is te weinig om te beklijven.

Het viel mij nog op dat Becca, Izzy en Cassie zout gebruiken om de heksen op een afstand te houden. Ik vond dat best hilarisch. Want ik ik denk dan, waar was het zout in deel één? Was dat niet in de buurt? Niemand die eraan dacht om even naar de keuken te rennen voor een zoutvaatje? Het zou de nodige problemen hebben voorkomen. En ook een film, waarschijnlijk.

Voor de liefhebbers is Hocus Pocus 2 wel aardig. Al was het maar om Middler, Parker en Najimy weer als heksen te zien. Ik denk alleen niet dat dit vervolg net zo’n klassieker zal worden als het eerste deel.

Regie: Anne Fletcher. Met: Bette Middler en Sarah Jessica Parker

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.