Good Luck to You, Leo Grande

Een vrouw van in de zestig wil één keer in haar leven een orgasme beleven. Dat is de premisse van Good Luck to You, Leo Grande. Is deze nou echt een bioscoopbezoek waard? Niet omdat het gegeven zou afstoten, maar omdat het heel makkelijk kan resulteren in een luchtig niemendalletje voor op een verregende middag. De kersverse weduwe Nancy Stokes (Emma Thompson) heeft een hotelkamer en een sekswerker geregeld: de gespierde, charmante en zacht sprekende Leo Grande (Daryl McCormack). Hij doet alles om de ontmoeting zo gladjes mogelijk te maken. Dat valt nog niet mee.

Want Nancy vindt deze stap doodeng. Een sekswerker vragen om haar een orgasme te bezorgen? Toch kapt zij de ontmoeting niet af, want de nieuwsgierigheid naar een goede erotische ervaring blijft. De seks met haar man was jarenlang gewoontjes. Even op en neer en dan lekker slapen. Nancy heeft nooit echt de lust van seks gevoeld. Het plezier. De warmte. De echte intimiteit. Sowieso was het een verstandshuwelijk, waarin rationaliteit domineerde. Voor het eerst in haar leven wil Nancy die nuchterheid eens van zich af schudden.

Terwijl Nancy vertelt over haar leven, vraagtekens zet bij het moederschap en afgeeft op de in haar ogen doorgeslagen seksualisering van de maatschappij, probeert zij ook Leo te ontleden. Wie is hij eigenlijk? Hoe kijken zijn ouders tegen zijn werk aan? Studeert hij? Heeft hij een doel in het leven? Het kan gaan om een afleidingsmanoeuvre, er zit wel degelijk een gedachte achter.

Leo krijgt het redelijk op de zenuwen van Nancy’s nieuwsgierigheid. Ergens kan ik mij dat heel goed voorstellen. Ik ben er ook niet van gediend als iemand in mijn verleden zit te poeren. Bovendien is hij ingehuurd om een dienst te verlenen. Daar kan je juist tegenover stellen dat Nancy als klant alle recht heeft om deze vragen te stellen. Zij betaalt hem voor deze ontmoeting. Dan mag Nancy ook bepalen wat er gaat gebeuren.

Alhoewel hun samenzijn steunt op een zakelijke transactie is er evengoed sprake van seksuele chemie. Dit is te danken aan het meer dan uitstekende spel tussen Thompson en McCormack, die lekker in hun personages zitten. Met zijn goed onderhouden lijf en sterke, zelfverzekerde uitstraling is Leo de vleesgeworden fantasie van vrouwen die hunkeren naar fysieke aandacht. Nancy is aandoenlijk als de ingedutte vrouw die zichzelf eindelijk eens wat vermaak gunt, maar wel de controle wil behouden.

Good Luck to You, Leo Grande brengt meer smaak en diepte dan ik verwachtte, echt bioscoopwaardig vind ik hem toch niet. Ik zou lekker wachten tot hij beschikbaar is op een streamingsplatform. Ik weet zeker dat deze film op het kleine scherm net zo goed tot zijn recht komt. Een verregende middag is daar niet eens echt voor nodig.

Regie: Sophie Hyde. Met: Emma Thompson en Daryl McCormack

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.