Hard Target

Jean-Claude van Damme. Net als bij spierbundels Arnold Schwarzenneger, Sylvester Stallone en in mindere mate Steven Seagal en Chuck Norris, associeer ik de naam van de Belgische atleet met de guilty pleasure. Zolang van Damme zijn mond houdt om het publiek zijn moddervette accent en stamelende dictie te besparen, is hij nog best goed als de vechter die kunstige klappen en schoppen uitdeelt. Puur drijvend op fysiek kan hij heus wel wat. Als het gaat om drama is een granaat nog geloofwaardiger dan het uitgestreken gelaat van “The Muscles from Brussels“.

Hard Target is niet anders. Maar, en dat maakt het toch bijzonder, het is wel geregisseerd door John Woo. Ik vermoed dat de meeste deze naam wel herkennen. Woo leerde het vak in thuisland Hong Kong en werd toen naar Hollywood gehaald. Hier introduceerde hij zwaar vertraagde actiebeelden, om zo te benadrukken hoe kogels het menselijk lichaam in bloederige gatenkaas veranderen. Je zal hem ongetwijfeld kennen van bijvoorbeeld Face/Off of Mission Impossible II.

Ook Lance Henriksen doet mee met Hard Target. Een bijzondere naam die net wat obscuurder is. Henriksen wilde altijd al acteur worden en stond rond zijn dertigste voor het eerst op het toneel. Kort nadien had hij zijn eerste filmrol te pakken. Henriksen is een echte reiziger, iemand die van film naar film werkt en overal in opduikt. Denk aan Aliens. The Nature of the Beast. Of dus Hard Target, waarin hij de nemesis van van Damme mag spelen. Hij heet Emil Fouchon en organiseert “jachten” voor iedereen die ervoor wil betalen.

In deze jachten wordt een arme sloeber van straat geplukt en moet hij op de vlucht slaan voor de jager. (Goh. Waar heb ik dat eerder gezien). Emil zit met een groot probleem als Chance Boudreux (van Damme) zijn pad kruist. Want Chance laat zich echt niet zomaar opjagen. Zeker niet door een gek die zichzelf onsterfelijk waant. Op de achtergrond speelt nog iets over een vrouw die haar vermiste vader zoekt, maar dat krijgt nauwelijks aandacht. Waarom ook, als je van Damme in actiemodus kunt bewonderen?

Hard Target levert exact wat je kan verwachten. Een übercoole actiefilm waarin Woo zijn actiester als loner in beeld brengt. Om het idee van de moderne cowboy compleet te maken draagt van Damme een lange jas en speelt op de achtergrond een broeierig gitaarmuziekje. Natuurlijk moeten de klappen en schoppen zo sterk mogelijk vertraagt, zodat wij kunnen zien welke impact van Damme’s vuisten en voeten hebben. Laat het spectaculaire duel maar beginnen.

Ik denk wel dat Hard Target het zonder Woo en Henriksen niet zou hebben gered. Die twee begrijpen heel goed hoe rammelend en bespottelijk het verhaal is en maken er een smakelijk over de top schietpatij van. En dat compenseert weer lekker van Damme’s beperkte acteercapaciteiten. Een guilty pleasure in optima forma.

Regie: John Woo. Met: Jean-Claude van Damme en Lance Henriksen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.