De obsessie van De Filmjunk: Songs for the Deaf (QOTSA)

Waarom nu deze obsessie?

Het is alweer vijf jaar geleden sinds de legendarische band achter Josh Homme de laatste plaat heeft gemaakt. Het heette Villains en moest de positieve tegenpool van …Like Clockwork voorstellen. Ooit willen hoe rockende disco met vleugjes funk klinkt? Luister dan zeker naar dit album. Omdat het persoonlijke leven van Homme minder disco is en meer rammelende blues, vraag ik mij af wanneer het volgende album van Queens of the Stone Age komt. En óf die er nog komt. Om die reden wilde ik eens teruggaan naar hun doorbraakplaat: Songs for the Deaf.

Waarom Songs for the Deaf?

Het album bestaat voor een deel uit nummers die eerder waren geschreven tijdens de mythische Desert Sessions, waarbij verschillende muzikanten zich verzamelen in de woestijn van Joshua Tree om muziek te maken. Weinig slaap, veel drank en drugs. Geen wonder dat Songs for the Deaf klinkt als een doorgesnoven band die met gierende banden door de woestijn scheurt.

De trip heeft een apocalyptisch tintje dat ik erg lekker vind. Als ik de tekst van bijvoorbeeld The Sky Is Fallin’ letterlijk moet nemen, bezingt Homme hoe de hemel naar beneden valt. In No One KnowsDead lifeboat in the sun“. Six Shooter gaat over Nick Oliveri die vanaf de kant van de weg op mensen schiet. En natuurlijk is daar het prachtige “The blind can go get fucked/lie beside the ditch” uit het titelnummer.

Er is een fantheorie dat Songs for the Deaf een soort Fear and Loathing in Las Vegas moet voorstellen. Het personage neemt al rijdend elke denkbare drug tot zich en geeft zich over aan de gekte. Dat zou het sluimerende delirium in de nummers kunnen verklaren, een waanzin die in het titelnummer tot uitbarsting komt. En als je zo’n destructieve weg opgaat, is het dan ook niet een beetje alsof de wereld per nummer een klein beetje vergaat?

Ik hoop van harte dat Homme er weer bovenop komt en QOTSA ons binnenkort kan verblijden met nieuwe muziek. Zo gaar als Songs for the Deaf zal niet niet meer worden. Maar als Homme zijn persoonlijke leven in het potentieel nieuwe album zou verwerken, staat ons nog wat duisternis te wachten.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.