The Big Easy

Scenaristen Daniel Petrie Jr., Jack Baran en Jim McBride weten duidelijk hoe ze een verhaal moet openen en hun personages introduceren. The Big Easy begint met de vondst van het lijk van een bendelid. Van agent Remy McSwain (Dennis Quaid), die de taak krijgt om de zaak op te lossen, zien wij eerst een close-up van zijn gezicht. Hij grijnst breed, groet vrolijk collega’s, is duidelijk gewend aan het grimmige misdaadklimaat van New Orleans en maakt zich geen zorgen meer over een lijk meer of minder. Een paar minuten later ontmoet hij Anne Osborne (Ellen Barkin).

Zij moet de corruptie binnen het korps onderzoeken. In haar ogen staat de politie voor het goede en is het aannemen van smeergeld de ultieme doodzonde voor iedereen die rondloopt in het blauwe pak. Remy en Anne hebben van de schrijvers hun eigen maniertjes en details gekregen en spreken in dialogen die zijn bedoeld om ze beter te leren kennen. Tegelijkertijd ontvouwt zich op de achtergrond het verhaal van een reeks brute moorden.

Eerst denkt Remy aan een bende-oorlog. Maar hoe meer lichamen er opduiken, hoe dieper hij moet wroeten en hoe smeriger de waarheid blijkt te zijn. Wat is er aan de hand? Wiens vinger zat aan de trekker? Remy, die al sinds het begin van zijn politiedienst smeergeld aanneemt, wordt ook nog eens betrapt op corruptie en ontsnapt op het nippertje aan een veroordeling. Het heeft er alle schijn van dat er iets borrelt op het bureau.

De drie scenaristen hebben dus duidelijk opgelet tijdens de schrijflessen, dit voorkomt niet dat The Big Easy na de sterke start langzaamaan aan stoom verliest. Hoe spannend de romance tussen Remy en Anne ook is, ik vond de toon te lieflijk. Geef mij dan maar de bloedbaden die Remy moet onderzoeken. McBride, die naast scenarist optrad als regisseur, weet hoe hij de plaats delict zo goor mogelijk moet maken. Bloedspatten op de muur, kapot geschoten koppen…

Daarbij, hoe sterk Quaid en Barkin ook spelen, hun romantiek wist mij niet helemaal te overtuigen. Dat er sprake is van smeulende verlangens, oke, maar die komen wel spoedig tot onploffing. Anne moet corruptie onderzoeken. Is er dan geen sprake van belangenverstrengeling als zij met een agent het beeld deelt?

Net zo bedenkelijk vind ik Remy’s overgang van corrupte agent naar berouwvolle goedzak. Er is een scène die het nodige tikje geeft voor de transformatie, toch had het wat betreft karakterschets spannender gemogen. Weerbarstiger.

De smaak van deze romantische thriller is mij bijgebleven, al weet The Big Easy de spanning niet helemaal vast te houden. En de laatste minuten hadden van mij echt niet gehoeven.

Regie: Jim McBride. Met: Dennis Quaid en Ellen Barkin

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.