De obsessie van De Filmjunk: Teletubbies

Waarom nu deze obsessie?

Ieders favoriete (of traumatiserende) kinderprogramma keert terug. Teletubbies krijgt een herstart. Tinky Winky, Dipsy, Laa-Laa en Po mogen op Netflix binnenkort weer hun ding doen. Wat dat “ding” ook moge zijn.

Waarom Teletubbies?

Toen ik jaren en jaren geleden per toeval de vier teletubbies op tv zag, begreep ik niet zo goed waar ik nou naar keek. Vier in felgekleurde pakken gestokken, ehm, Teletubbies dus, sprekend in een brabbeltaaltje. Op hun buikjes zaten tv-schermen die ieder moment ingeschakeld kon worden voor beeldfragmenten. En omdat kinderen zo dol op herhaling zijn, werden die fragmenten in een loop gegooid. Net zolang tot de meekijkende ouders er gillend gek van werden.

Ergens kon ik het wel waarderen, dit ietwat psychedelische kinderprogramma, ik kreeg er ook een minder fijn gevoel bij. En dat komt door die ene vraag: waar keek ik nou naar? Bij bijvoorbeeld TikTak of Sesamstraat was dat nog duidelijk, want daar ging het om een verzameling korte, al dan niet educatieve scènes waarin animaties, echte acteurs en poppen naast elkaar stonden. Teletubbies… Toen al wist ik, daar is iets mee aan de hand. Maar wat?

Ik denk dat ik het antwoord nu wel weet. Het gaat namelijk om vier volwassen acteurs die zich in felgekleurde pakken hijsen en dan in een brabbeltaaltje met elkaar (en de kijker) babbelen. Ik heb daar toch mijn bedenkingen bij. Daar komen die stoïcijnse maskers bij, met lippen die voor altijd in een glimlach zijn bevroren, de uitpuilende ogen en merkwaardige antennes. Het kan natuurlijk ook zijn dat ik het concept op zich niet begrijp, maar ik vind dit best wel raar voor een kinderprogramma.

Er zullen genoeg kleuters zich aan het kleurrijke viertal vergapen. Prima. Maar ik weet zeker dat dit kwartet naast verwondering ook nachtmerries op zal roepen. Teletubbies ziet er schattig uit, ondertussen gaat er achter die vier pakken een wereld van vervreemding schuil.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.