De obsessie van De Filmjunk: Will Smith

Waarom nu deze obsessie?

Will Smith heeft in een filmpje sorry gezegd tegen Chris Rock naar aanleiding van de klap tijdens de Oscars. Smith deed dit al eerder via sociale media, deze spijtbetuiging was voor de camera. Hoe overtuigend het is moet iedereen voor zichzelf bepalen. Ik vond Smiths spel in Gemini Man geloofwaardiger dan deze vertoning.

Waarom Will Smith?

Omdat ik denk dat Smith zichzelf onherstelbaar heeft beschadigd. De rapper en acteur, door mijn vader ooit omschreven als “geinponem”, had de reputatie van lachebek opgebouwd. Wat je ook van hem vond, het was onmogelijk om die sterke, positieve energie van hem te negeren. Ik kon altijd wel om hem lachen. Of hij nou op boeven joeg in Bad Boys of buitenaardse wezens versloeg in Independence Day, Smith geeft zijn personages altijd een menselijk en sympathiek karakter. Het is lastig om een hekel aan ze te hebben. Of aan hem.

Dat gezegd hebbende is er wel een belangrijk verschil bij Smith als de camera aan- of uitstaat, aldus de sociale media en kranten. Ik ben niet helemaal op de hoogte van zijn levensverhaal, hij heeft het niet altijd makkelijk gehad en moest zich een weg knokken naar de top van Hollywood. Die top wist hij te bereiken, door verkeerde keuzes gleed hij ook weer erg snel naar beneden. En nu heeft hij dus een venijnige tik uitgedeeld. En kon de wereld toekijken.

Smiths actie heeft naast felle kritiek ook bewondering opgeroepen. Hij kwam op voor zijn vrouw, toonde zich een echte kerel. Ik zag vooral onnodig haantjesgedrag. Eventjes laten zien wie de baas is. Met als gevolg dat ik geen lachebek meer zie, maar een macho met losse handjes. Zou dit nou echt zijn andere kant zijn?

Heeft Smith nog een toekomst als acteur? Ongetwijfeld. Daarvoor levert zijn naam nog steeds veel geld op. En hij kan nog steeds goed spelen, zie zijn voortreffelijke rol in King Richard. Ik denk alleen niet dat ik hem nog zo sympathiek vind.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.