The Strangers

Stel je voor: je bent alleen thuis, het is avond en plots staat er iemand voor je deur die vraagt of ene ‘Tamara’ hier woont. Je zegt van niet, de vreemdeling blijft nog even aandringen en gaat weer weg. Niets aan de hand. Tot die vreemdeling terugkomt en ditmaal een masker draagt. Er zijn bovendien twee vreemdelingen meegekomen. Alle drie zijn zij gewapend. Hun doel is om in te breken en jou net zolang angst aanjagen tot zij voldaan zijn. Dat is samengevat het plot van The Strangers, het regiedebuut van Bryan Bertino.

In deze horror draait het om twee hoofdpersonages: Kristen (Liv Tyler – The Lord of the Rings) en James (Scott Speedman – Underworld). Zij komen terug van een feestje, maar de sfeer tussen hen is allesbehalve feestelijk. Terwijl de twee zo goed mogelijk proberen nog iets van de avond te maken, krijgen zij bezoek van eerdergenoemde vreemdeling.

Als James nadien wegrijdt om wat sigaretten te kopen, ontdekt Kristen dat de rook van de open haard in de kamer blijft hangen. Is de schoorsteen verstopt? Het brandalarm gaat af en Kristen doet er alles aan om dat zenuwachtige gepiep te stoppen. Bertino houdt Kristen in dit shot scherp op de voorgrond, op de achtergrond glijdt geruisloos een gemaskerd persoon het beeld in. Door hem aan de rand van het beeld te houden, verbeeldt Bertino hem als een bijgedachte, als iets of iemand die eigenlijk nauwelijks een rol speelt in deze film. De regisseur weet zo de spanning op prachtige, subtiele wijze op te bouwen en laat de hel losbarsten zodra James weer terug is.

Ondanks het griezelsfeertje en de geweldsuitbarstingen weet The Strangers mij niet echt te pakken. Kristen doet niet veel meer dan betraand en hysterisch door het huis rennen en Bertino onthult nooit de identiteit van de daders. Zij kunnen natuurlijk een symbolische functie hebben. Maar… wat is die functie dan precies? Verbeelden zij de angst voor inbrekers, de inbreuk op privacy? Ik zie nu gewoon drie idioten die het leuk vinden om mensen te vermoorden. Drie katten die gretig jacht maken op twee muisjes. Bertino geeft de personages geen motivatie, geen diepgang, geen emotionele kern.

Een goed verhaal kan dat nog ondervangen, spijtig genoeg is daar evenmin sprake van. Doodzonde, want Bertino weet duidelijk hoe hij met filmtechnieken het huis van James en Kristen kan omtoveren tot spookhuis. De drie vreemdelingen zijn de monsters, James en Kristen de doodsbange gasten. Door de plot echter te reduceren tot een plat kat-en-muisspel blijft Bertinos debuut een lege bedoening.

Zodra het mysterieuze trio klaar is, volgt er nog een ontmoeting met twee jongetjes die de Kerk promoten. Heel even wordt gehint naar een eventueel motief voor de gruweldaden, de scène is ook weer zo voorbij. Alsof Bertino, ironisch genoeg, niet te veel wilde weggeven. Op het laatst houdt hij nog de deur open voor een vervolg. Als hij met dezelfde insteek verder zou gaan, hoef ik echt geen The Strangers 2 te zien.

Deze bespreking verscheen eerder op Fantasize.nl.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.