De obsessie van De Filmjunk: Richard Kelly

Waarom nu deze obsessie?

Corpus Christi. Ofwel, Richard Kelly’s komende film die nu nog in pre-productie is. Tenminste, als ik IMDb kan geloven.

Waarom Richard Kelly?

Richard Kelly’s filmcarrière kende een veelbelovende start toen hij op zijn 26e het opmerkelijke Donnie Darko afleverde. Naar eigen zeggen ervoer Kelly de druk om iets briljants af te leveren en slokte de film zijn leven op. Het was een ode aan de jaren tachtig, een filosofisch drama, een psychedelische thriller en dan was er nog iets met tijdreizen.

Donnie Darko kon rekenen op een gepolariseerde ontvangst. Het ene kamp vond het een krampachtige poging tot interessantdoenerij, het andere kamp zag er een klassieker in die zo vaak mogelijk opgezet moest worden. Oh, en vergeet niet dat de film uitkwam in 2001. Geen goed jaar voor zwaar op de maag liggende titels.

Kelly’s volgende film, Southland Tales, werd unaniem afgerekend op zijn onsamenhangende plot en merkwaardige mix aan genres. Kelly heeft zich daarna, tevergeefs, geprobeerd te herpakken. Hij schreef het script voor Tony Scotts Domino en schreef en regisserde The Box. Critici bleven er vrij koeltjes onder. Net als het publiek trouwens.

Mijn vraag is of Kelly zijn glans weer terug kan krijgen. Niet dat hij iedereen tevreden zal stellen (ik heb het idee dat dat bij hem nooit gaat gebeuren) maar hij verdient zeker een tweede kans in het spotlicht. Het minste wat je over hem kan zeggen is dat hij ambities heeft, graag prikkelende verhalen vertelt en simpelweg zijn eigen pad bewandelt.

Ik hoop voor hem dat Corpus Christi, als het uitkomt, een succes wordt. En dat Kelly dan weer vol gas de films kan maken die hij wil maken. Ik gun het hem. Al is het maar omdat ik erg benieuwd ben naar wat hij ons nog meer te vertellen heeft.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.