Knor

Babs krijgt van haar opa Tuitjes, die jaren in Amerika heeft gewoond, een superschattig varkentje voor haar verjaardag. Knor heet hij. Wat Babs niet weet, maar de kijker wel, is dat Tuitjes wil meedoen met een worstenwedstrijd. Met Knors malse, sappige vlees moet hij die wedstrijd hoe dan ook winnen. Zal Babs tijdig de snode plannen van haar opa ontdekken? Ziedaar het verhaal van Knor, de animatiefilm van Mascha Halberstad. Geen uit de computer getoverde animatie maar echte poppetjes wiens bewegingen millimeter voor millimeter op beeld zijn vastgelegd. Tijdrovend precisiewerk.

Dit is de ambacht van stop-motion, waarbij heel veel geduld is vereist. Wie waagt zich daar tegenover nou nog aan? Halberstad dus. De inspanningen zijn niet onopgemerkt gebleven, vrijwel iedereen is lyrisch over Babs en haar varkentje. Ik vond de trailer niet zo overtuigend. Maar Halberstad brengt het verhaal van Knor met zoveel overtuiging en aandacht voor details, dat ik er hopeloos verliefd op ben geworden.

Halberstad houdt het verhaal zo eenvoudig mogelijk. Knor (trouwens gebaseerd op het boek van Tosca Menten) is op de eerste plaats een spannend verhaal over een meisje dat haar varken wil beschermen. Voor de allerjongste is dat lekker volgbaar. Onder dat spannende verhaal zitten echter diepere lagen die vooral de oudere kijkers zullen voelen.

Knor gaat namelijk ook over gekneusde familiebanden. Leuk dat Tuitjes naar Amerika vertrok, hij liet wel zijn dochter Margreet achter. Hoe koud ben je als je je kind zomaar jarenlang in de steek laat? Voor Babs ligt het weer anders, omdat zij haar opa nog nooit heeft ontmoet en buiten het familietrauma staat. Terwijl Margreet grommend Tuitjes’ aanwezigheid accepteert, ontstaat er een bijzondere band tussen opa en kleinkind.

Zo verweeft Knor heel subtiel het kinderlijke en volwassen perspectief, om zo voor iedere leeftijd iets te bieden. Dierenliefhebbers kunnen helemaal hun hart ophalen. De eerste ontmoeting tussen Knor en Babs is zo verdomde ontroerend dat ik het zelf maar net droog hield. En probeer nadien maar eens aan je kind uit te leggen waar al die smakelijke worsten vandaan komen.

Ik kan mij wel voorstellen dat niet iedereen zit te wachten op Babs gedram over vegetarisch eten. Dat is misschien net te woke. Zelf beschouw ik het als miniem smetje en het zou zonde zijn om om die reden dit bescheiden meesterwerk over te slaan. Knor is echt de leukste, liefste, spannendste en meest ambachtelijke film die nu in de bioscopen draait. Geschikt voor kinderen én volwassenen.

Regie: Mascha Halberstad. Met: Hiba Ghafry en Kees Prins

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.