De obsessie van De Filmjunk: Val Kilmer

Waarom nu deze obsessie?

Tom Cruise was niet de enige die met Top Gun: Maverick een spetterende comeback maakte. Ook collega-acteur Val Kilmer mocht even in beeld verschijnen.

Waarom Val Kilmer?

Is Val Kilmer een gevalletje zelfoverschatting of een acteerbelofte wiens carrière vroeg is gebroken? Kilmer was de jongste student die werd aangenomen op het prestigieuze Juilliard en verscheen in films die inmiddels tot de klassiekers worden gerekend. Op zijn minst de cultklassiekers. Batman Forever. The Doors. Top Gun. Heat. De beste rol die Kilmer gedurende zijn loopbaan kon spelen, was die van sterk in zichzelf gelovende artiest. Hij had, met andere woorden, wel erg veel zelfvertrouwen.

Kilmer heeft dit tegengesproken (net als zijn tegenspeelster Mira Sorvino uit At First Sight) maar er zijn wel degelijk verhalen over zijn misdragingen. Tijdens het draaien van The Island of Dr. Moreau was hij een pestkop die de film saboteerde en tijdens Red Planet kreeg hij knallende ruzie met Tom Sizemore.

Opmerkelijk genoeg duikelt Kilmers loopbaan vanaf The Island of Dr. Moreau naar beneden. Red Planet flopte. The Salton Sea werd nog aardig ontvangen, maar beperkt in de bioscopen vertoond. Alexander flopte. Als zijn films wel de goedkeurig van de critici en het publiek kregen, speelde hij een bijrol. Zie Bad Lieutenant: Port of Call New Orleans. Het sterk ondergewaardeerde Kiss Kiss Bang Bang. En nu dus Top Gun: Maverick.

Voordat Kilmer de krakerige woorden uit zijn vermangelde keel perst, moet hij in stilte met Cruise communiceren. Dat doet hij formidabel. Alles ligt in zijn blik en uitstraling. Daarmee laat Kilmer zien toch echt wel talent te hebben. Om de vraag uit de eerste alinea te beantwoorden, ik denk dat zijn carrière vroegtijdig is geknakt. Ik denk ook dat hij dat grotendeels aan zichzelf heeft te danken. Maar misschien, heel misschien, kan de jongste student van Juilliard nog wat moois achterlaten.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.