Speak No Evil

Het is een ijzeren wet uit het horrorgenre: vertrouw nooit vreemdelingen als je op vakantie bent. En al helemaal geen vreemdelingen die overdreven vriendelijk tegen je doen. Zoiets overkomt het Deense paar Bjorn (Morten Burian) en Louise (Sidsel Siem Koch) in het voortreffelijke Speak No Evil. Op hun trip door Italië maken zij kennis met de Nederlanders Patrick (Fedja van Huet) en Karin (Karina Smulders). De echtparen hebben een goede klik, nadien worden Bjorn en Louise uitgenodigd om bij Patrick en Karin te logeren. Een beetje vreemd is het wel, maar waarom ook niet.

Aangekomen bij de luxueuze woning van hun nieuwe vrienden blijkt dat niet alles is zoals Bjorn en Louise dachten. Het zijn de kleine dingen die opvallen. Zo had Louise in Italië al verteld vegetariër te zijn, Patrick staat doodleuk vlees klaar te maken voor het avondeten. Is de gastheer haar eetgewoontes vergeten? Ook bijzonder is Patrick en Karina’s zoontje, Abel (Marius Damslev). Door een aandoening is hij geboren zonder tong. Hij kan dus geen woord spreken. Het ziet er erg onfris uit als hij zijn tongloze mond laat zien. Net een verminkt kind uit een horrorfilm.

Bjorn vindt de situatie gespannen maar ziet geen reden tot paniek. Louise daarentegen voelt zich allesbehalve comfortabel. Wie zijn toch die Patrick en Karina? Waarom zijn hun persoonlijkheden veranderd? Het is net een toneelstukje. Of een test. Maar waarom dan? Worden de verlegen Denen gedwongen voor zichzelf op te komen? Houdt het uitgelaten stel iets verborgen? Levert Speak No Evil een scherpe satire af op het lompe en directe gedrag van Nederlanders?

Regisseur Christian Tafdrup moet zich handenwrijvend afgevraagd hebben hoe hij de situatie voor Bjorn en Louise zo ongemakkelijk mogelijk kon maken. In de gitzwarte finale zwaait hij vervolgens met een sloophamer om zich heen en versplintert elk beetje optimisme dat nog was overgebleven. Ik kan verklappen dat de onthulling zowel afschuw als macabere bewondering oproept.

Speak No Evil doet denken aan het werk van Stephen King, die er evenmin voor terugdeinst om zo diep mogelijk de duisternis in te wandelen. Ik raad horrorliefhebbers deze gitzwarte parel dan ook sowieso aan. Hoe de rest van het publiek op Tafdrups vergaande gruwelen reageert durf ik niet te zeggen. Ik denk dat Speak No Evil in ieder geval stevige reacties zal uitlokken. En laat het een waarschuwing zijn: val nooit voor de charmes van vreemdelingen als je op vakantie bent.

Regie: Christian Tafdrup. Met: Fedja van Huet en Sidsel Siem Koch

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.