Love Is The Devil: Study for a Portrait of Francis Bacon

Voordat Daniel Craig misschien wel de beste James Bond ooit speelde, verscheen hij regelmatig in kleinschalige filmhuiswerken. Love Is the Devil: Study for a Portrait of Francis Bacon bijvoorbeeld, waarin hij rol van George Dyer op zich neemt. Op een avond breekt hij in bij de wereldberoemde schilder Francis Bacon (Derek Jacobi). In plaats van de politie te bellen – zoals hoogstwaarschijnlijk iedereen zou doen – nodigt Francis George uit om de avond bij hem te spenderen. In ruil voor pittig seksuele diensten krijgt de armzalige dief alles wat zijn hartje begeert. George hapt toe.

Francis stelt zijn minnaar voor aan zijn kring van medezuipers, die wat lacherig doen over Francis’ nieuwe aanwinst. In bed mag George hem domineren en pijnigen, daarbuiten is hij Francis’ loopjongetje. De schilder geniet van de scheve verhouding, intussen glijdt George af naar de bodem van zijn persoonlijke hel.

Regisseur John Mayburry doet heel erg zijn best het drama over te brengen, ik merk dat Love Is the Devil mij eerder buitensluit dan meezuigt. Net als bij Caravaggio is gekozen voor een zwaar barokke stijl, met shots waarvan ik mij afvraag waarom ze juist op die manier zijn gefilmd. Waarom kiest Mayburry voor een extreme close-up? Waarom filmt hij door glas om het beeld maximaal te vervormen?

Love Is the Devil weet ook op andere, meer subtiele manieren onder de huid te kruipen. Zie het aanhoudende gerook van George – volgens mij heeft hij in iedere scène wel een peuk in zijn pafferige muil. Hij vult iedere ruimte met nicotine-mist. De alcohol vloeit rijkelijk en wordt gebruikt om pillen mee door te spoelen. En dan zijn er nog Francis’ schilderijen vol onverholen agressie. Het uitbundige camerawerk leidt alleen maar af van het verhaal en de personages. Ik heb er geen idee van wie Francis en George nou eigenlijk waren.

Craig en Jacobi trekken zich daar helemaal niets van aan. Jacobi, bekend met de teksten van William Shakespeare, schudt de poëtische overpeinzingen uit zijn mouw. Craig is heerlijk pathetisch als de in zijn nachtmerries verzuipende George. Geen idee wat hem dwarszit, maar hij zou eens met iemand moeten praten. Samen verzorgen ze een broeierige atmosfeer, vol van zelfmedelijden en sadomasochistische seks.

Voor de liefhebbers, Craig komt in Love Is the Devil poedelnaakt in beeld. Volgens Jacobi is dat de reden waarom de dvd zo goed heeft verkocht. Voor mij is dat niet per se een aanbeveling, iedereen met interesse in Craigs piemel is bij deze getipt.

Regie: John Maybury. Met: Derek Jacobi en Daniel Craig

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.