De obsessie van De Filmjunk: James Franco

Waarom nu deze obsessie?

Na een stilte van ruim drie jaar maakt James Frano zijn rentree als acteur. Ik weet niet zo goed wat ik van die terugkeer moet denken.

Waarom James Franco?

James Franco is een creatieve duizendpoot die acteert, schrijft, regisseert en tussendoor schildert, leest, studeert en doceert. Toen Robert de Niro zijn acteerkunsten had gezien in de biopic James Dean, besloot de meesteracteur hem te vragen voor City by the Sea. Daarna volgde nog zijn rol als geflipte gangster in Harmony Korines Spring Breakers en schreef, regisseerde en acteerde hij in het briljante The Disaster Artist. Er zitten ook minder geslaagde projecten tussen, Franco heeft zich wel degelijk bewezen als behendig vakman.

Niet iedereen kan hem waarderen. Misschien komt dat ook door zijn nadrukkelijke presentatie van intellectueel. Dat ostentatieve gedrag gaat op de zenuwen werken. Geen wonder dat hij ook een reputatie heeft van zelfingenomen en pretentieuze eikel.

In 2018 volgde een ommekeer. Zijn imago van wonderkind raakte besmeurd toen er beschuldigingen van seksueel wangedrag naar buiten kwamen. Zo zou hij studenten gedwongen hebben tot het vergaand simuleren van liefdesscènes tijdens acteerlessen, en beloofde hij dat er grote rollen in het verschiet lagen. Zijn advocaat wuifde de accusaties weg. Maar als dit soort verhalen de kop opsteken volgt er altijd meer rottigheid. Volgens twee andere studenten waren zijn acteerlessen bedoeld ter sexuele eploitatie van jonge meisjes. En actrice Busy Philipps schreef in haar memoires dat Franco haar tijdens de serie Freaks & Geeks hardhandig tegen de grond zou hebben geduwd.

Alhoewel hij en de aanklagers schikkingen hebben getroffen, blijf ik hem wantrouwen. Als hij zijn les heeft geleerd en voortaan zijn handen thuis houdt, prima. Dan wil ik ook wel zijn nieuwste film zien. Tot die blijft er een wolk van twijfelachtigheid om hem heen hangen. Zal hij zich gedragen? We gaan het meemaken.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.