Top Gun: Maverick

Zesendertig jaar nadat Tom Cruise het luchtruim onveilig maakte in Top Gun, werd de tijd rijp geacht voor het vervolg. Ziedaar Top Gun: Maverick. Zaten wij hier nou echt op te wachten? Het eerste deel uit 1986 ging ook gewoon over macho’s in straaljagers die elkaar wilden overtroeven en tussendoor achter de piano schoven voor Great Balls of Fire. Was een vervolg op dit haantjesgedrag echt nodig? Het antwoord daarop is, verrassend genoeg: ja. Cruise keert terug als Pete “Maverick” Mitchell. De jaren heb hem ingehaald, Maverick is nog altijd bezig met zijn grote passie: vliegen.

Door omstandigheden (iets met het negeren van orders) raakt hij verzeild bij een missie om een plutoniumfabriek te vernielen. Hij krijgt de verantwoordelijkheid over de beste vliegeniers, die hij voor de grote taak klaar moet stomen. Met die regels is het verhaal van Top Gun: Maverick samengevat. Ja, Maverick komt ook zijn oude vlam Penny Benjamin (Jennifer Connelly) weer tegen en hij wordt geconfronteerd met spoken uit het verleden, de vernietiging van de fabriek vormt het hoofdmotief.

Het geheim van deze fantastische blockbuster schuilt achter de zonovergoten beelden en zelfverzekerde personages. De schrijvers zetten vol in op het thema van verleden versus heden, het loslaten van wat ooit is geweest en het omarmen van wat zal komen. Het verleden wordt in eerste instantie verbeeld door Maverick zelf. Het is niet voor niets dat juist hij de jonkies moet voorbereiden op hun onmogelijk geachte opdracht. De jongelingen die hij onder zijn vleugels neemt bezitten de jeugdige bravoure waar hij Top Gun mee vulde. Zij zijn de nieuwe generatie, die geleid wordt door de vorige lichting.

Maar het vervagende verleden komt nergens zo goed naar voren als in de scène tussen Maverick en Tom “Iceman” Kazansky. Iceman verliest de strijd tegen keelkanker en kan nauwelijks nog een woord uit zijn mond krijgen. Terwijl Maverick het stokje overdraagt aan zijn pupillen, glipt Iceman zachtjes het leven uit. Het is tijd voor een nieuw hoofdstuk.

Denk trouwens niet dat Top Gun: Maverick pure reminiscentie is. Er wordt ook genoeg spanning en opwinding geboden. Probeer maar eens in je stoel te blijven als Maverick met zijn vliegtuig door de lucht zoeft. Die acrobatische luchttoeren blijven garant staan voor een stevige adrenalinekick. Om nog maar te zwijgen van de spectaculaire climax tegen het einde.

Onder regie van Joseph Kosinski en met een script van onder meer Christopher McQuarrie, is Top Gun: Maverick dé blockbuster van 2022. Wat zeg ik? Het is de beste film van het jaar. Het is zeldzaam dat een vervolg zo veel beter is dan het origineel. Top Gun: Maverick is daarin geslaagd.

Regie: Jospeh Kosinski. Met: Tom Cruise en Jennifer Connelly

2 gedachten over “Top Gun: Maverick

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.