Oblivion

Ik ben gek op films die uitdagen met prikkelende verhalen vol onverwachte plotbochten. Films die vragen stellen over onze menselijkheid, onze plek in het universum en hoe wij ons verhouden tegenover buitenaardse bezoekers. Ik denk dat Joseph Kosinski zo’n film in gedachte had met Oblivion, waarin Tom Cruise de ruimte krijgt om de held te spelen. Kosinski baseerde zich op zijn eigen comic en bewijst zich als de ultieme plaatjes-schieter. Maar hoe meer ik Oblivion probeer te herconstrueren, hoe meer vragen ik heb over Kosinskis goedbedoelde poging tot diepgravende sciencefiction.

Voor dit stuk ontkomen ik niet aan het spoileren van de film. Anders kan ik het doen met de woorden “Oblivion gaat ten onder aan een abominabel script”. Dat zou ik toch graag toe willen lichten. Het gaat al fout in de eerste paar minuten.

Jack Harper (Cruise) legt uit wat er allemaal aan de hand is. Hij woont samen met Victoria (Andrea Risebourgh) in een station ver boven aarde en heeft als taak om dagelijks drones te repareren. Jaren geleden kwamen er buitenaardse wezens die eerst de maan kapotschoten, vervolgens de aarde aanvielen en toen met kernwapens zijn verslagen. Want, aldus Jack, er was geen andere optie. Daarna is, om veiligheidsredenen, zijn geheugen gewist, en kon hij aan de slag als reparateur.

Dus… hij is zijn geheugen kwijt, maar kan precies vertellen hoe de aarde is vernietigd? Waarom moet hij zich bekommeren om drones, die op hem schieten als zij de kans krijgen? Wat is de reden dat hij het “perfecte team” moet vormen met Victoria? Waar komt Jack vandaan? Hij wordt geplaagd door dromen van voor de invasie, maar hoe kan dit als zijn geheugen is gewist? Wat was daar eigenlijk de reden voor?

Als Jack rebellenleider Beech (Morgan Freeman) ontmoet volgen er antwoorden, die op hun beurt nog meer vragen oproepen. Kennelijk is Jack gekloond om zo als dodelijk leger de mens uit te roeien. Maar de mens was toch van de kaart geveegd door natuurrampen en kernwapens? Hoezo is uitgerekend Jack uitgekozen? Waarom heeft hij toestemming om de aarde te bezoeken als die klonen daar rondlopen? Konden die buitenaardse wezens de klus niet zelf klaren? Waarom moest ook Victoria worden gekloond? Kosinski suggereert nog dat al die kopieën van Jack een soort gemeenschappelijk bewustzijn delen, dat is volgens mij niet echt hoe het werkt.

Oblivion sleept zich moeizaam naar het einde en laat mij verdwaasd achter. Ik begrijp werkelijk niet waar ik naar heb gekeken. Een leger dat bestaat uit meerdere versies van Tom Cruise en iets over een driehoeksverhouding. Wie hier een samenhangend verhaal in ziet mag het zeggen.

Regie: Joseph Kosinski. Met: Tom Cruise en Andrea Riseborough

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.