Fucking Amal

Er is een populair gerucht over Fucking Amal. Toen dit opvallende debuut uitkwam zou het Titanic hebben verslagen als meest winstgevende film ooit. De zegetocht van James Cameron had lang genoeg geduurd, nu mocht een opvallende puberfilm het overnemen. Dit is niet helemaal waar. Volgens de grote filmcriticus Roger Ebert heeft Fucking Amal in Zweden het record voor meest winstgevende film ooit gehaald. Daarbuiten stond Titanic nog altijd op nummer één met zijn miljoenenopbrengst. Ach, het laat in ieder geval zien dat Lukas Moodyssons eerste titel indruk maakte.

Agnes Ahlberg (Rebecka Liljeberg) en Elin Olsson (Alexandra Dahlström) wonen in het rustige dorpje Amal, het soort plek waar verjaardagsfeestjes tot de hoogtepunten van het jaar worden gerekend. Agnes is de verlegen nieuweling die na twee jaar haar draai nog steeds niet heeft gevonden, Elin de dwarse puber die niets liever wil dan van haar geboortedorp ontsnappen. Diep van binnen hunkert Agnes naar Elins liefde. Als Elin haar voor een weddenschap op de mond zoent, verandert alles voor de twee.

Door gebruik te maken van grofkorrelig beeld krijgt Fucking Amal het karakter van een homevideo. Alsof het geen drama is maar een losjes geschoten documentaire. Zonder visuele opmaak gaat de aandacht vanzelf naar de twee meisjes die om elkaar heen blijven cirkelen. Agnes besluit om eens voor haarzelf op te komen en kruipt langzaam uit haar schulp. Elin ontdekt dat zij al die tijd in de kast heeft gezeten, maar durft dit er niet zo even uit te flappen. Hoe zal het conservatieve Amal reageren op hun liefde?

Met zijn artistieke tienerfilm verkent Moodysson de puberwereld in al haar facetten. Pubers zijn weerbarstig, stoer, tegenstrijdig, rebels, onvoorspelbaar, fragiel, onverdraaglijk, lomp, onzeker, grillig, breekbaar en stil. Precies dat alles is ook Fucking Amal. Een Hollywoodproductie zou meer inzetten op de lach en de tienerwereld presenteren vol stralende personages die stuk voor stuk in een reclame zouden passen. Fucking Amal daarentegen voelt authentiek. Echt. Uit het leven gegrepen. Dit zou in iedere familie, in elk dorp, op elke school kunnen gebeuren.

De marketingpraat terzijde is Fucking Amal hoe dan ook een parel. Moodysson volgde het succes op met het eveneens ontroerende Together, sindsdien maakt hij films die zo diep snijden dat de tranen je in de ogen springen. Voor zover ik weet heeft Moodysson na zijn eersteling ook geen dikke commerciële hit meer gehad. Waarschijnlijk heeft hij dat ook niet meer nodig. De kans is groot dat hij nu nog profiteert van de winst.

Regie: Lukas Moodysson. Met: Rebecka Liljeberg en Alexandra Dahlström

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.