The Lost Boys

Bij vampiers denk ik aan lijkbleke bloedzuigers met naar achter gekamd zwart haar die stilletjes door de gangen van hun tochtige kastelen glijden. Ook in meer moderne vampierfilms zie je die kenmerken terugkomen. Denk bijvoorbeeld aan David Bowie in The Hunger. Hij mocht dan blond wezen, hij hield zich evengoed verborgen in de schaduwen van zijn woning, wachtend op de komst van vers bloed. Joel Schumacher, die een carrière bouwde op films vol neonlichten en cartooneske actie, besloot het anders aan te pakken. Een horrorfilm mag namelijk ook een erotische spanning met zich meedragen.

Hij gebruikte een script van Janice Fischer, James Jeremias en Jeffrey Boam, en castte een groep knappe koppen in de hoofdrollen. De bloeddorstige keelbijters in The Lost Boys zijn dan ook geen teruggetrokken “gentlemen”, maar platinablonde en uitgelaten jongeren. Voorop staat Kiefer Sutherland (bekend van onder meer Flatliners) als David. Hij heeft met Michael (Patric) een smakelijk doelwit gevonden.

Michael is samen met zijn broertje Sam (Corey Haim) en moeder Lucy (Dianne Wiest) naar een zonnig nieuw stadje aan de kust verhuisd. Verwacht dus veel door de zon gebrande, flink ingesmeerde en sterk gespierde lijven. Nadat David zijn tanden in Michaels keel heeft gezegd, blijft Sam angstvallig uit zijn buurt. Straks wordt ook hij nog zo’n parasiet. Aan de andere kant blijft Michael wel zijn broer. Bovendien is Michael niet helemáál een vampier, de transformatie is nog incompleet. Pas als de hoofdvampier is vernietigd, kan de verandering worden tegengehouden.

Het verhaal stelt erg weinig voor en de handelingen van de personages zijn soms dubieus te noemen, wat maakt het uit als een film er zo heerlijk fout uitziet? Schumacher verft het beeld vol met felle en zomerse kleuren. Alsof The Lost Boys een ode is aan het strandleven. David en zijn bloedzuigende maten kunnen met hun kapsels zo op auditie bij Bon Jovi. Om nog maar te zwijgen van de heimelijke homoseksuele spanning tussen Michael en David.

Die twee spelen een intrigerend spel van aantrekken en afstoten. Er ooit bij stilgestaan dat de hals een erogene zone is? En dat David wel erg gefascineerd is door Michael? Net zoals Michael zijn best doet om indruk te maken op David. Er is ook een meisje in het spel, de nadruk ligt bij de kerels, hun machismo en leren pakken. Het zijn net haantjes die elkaar in alles willen overtroeven.

Met een dikke knipoog brengt Schumacher de vampier zo naar de moderne tijd en plaatst hij het klassieke monster in een verfrissende context. Het roept wel erg veel vragen op (wat doen vampiers in een stad waar de zon zo overdadig schijnt?), zoals gezegd is The Lost Boys geen film die het moet hebben van een stevig script. Dankzij de snoepgoedsfeer hapt deze jaren tachtig klassieker lekker weg.

Regie: Joel Schumacher. Met: Jason Patric en Kiefer Sutherland

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.