Army of the Dead

Het was weer tijd voor een filmavond. Veel bier, chips en natuurlijk een film. De keuze viel ditmaal op Army of the Dead, een uitbundig horrorwerk van Zack Snyder. Verwacht veel bloed, zombies, sterke vrouwen, voormalig showworstelaar Dave Bautista en melige onzin. Het begin, waarin Las Vegas overspoeld raakt door de mensenvlees etende engerds, zet de toon. Terwijl op de achtergrond Suspicious Minds van Elvis wordt afgespeeld, doet een groep soldaten zijn best om de zombies af te knallen. Met Snyder als regisseur voltrekt de massale schietpartij zich vanzelfsprekend in slowmotion.

Er wordt evenmin moeilijk gedaan over exploderende hoofden en kapotgeschoten lijven. De poging om Las Vegas zombie-vrij te maken mislukt, jaren later neemt de president het besluit om er dan maar een kernbom op te gooien. Dat moet wel helpen om in elk geval van de zombies af te komen. Scott Ward (Bautista) wordt echter ingelicht over een kluis met een flinke geldsom. Of hij het geld even uit het gokparadijs kan plukken? Scott verzamelt een groep van schutters en kluisdeskundigen om nog een keer – voor de bom valt – het zombiegebied te infiltreren.

Snyder heeft veel moeite gedaan om een overtuigende zombiegemeenschap op te bouwen en dat is ook het sterkste punt van Army of the Dead. Ooit geweten dat de ondoden een hiërarchie konden vormen? Een eigen taal hadden? Zwanger konden worden? Goed, met dat laatste hintte hij al in zijn remake van Dawn of the Dead, het blijft een curieus idee. Hoe krijgt het kind zijn moedermelk? Of leven babyzombies op heel ander soort voedsel? Net zo fantastisch is Valentine, een zombieleeuw met half weggevroten kop. Daar wil je geen ruzie mee krijgen, zo ondervindt één van de personages.

Eigenlijk heeft Army of the Dead veel weg van een spel. Het belangrijkste voor Scott is immers om van A naar B te komen, hindernissen te overwinnen en opdrachten uit te voeren. De prachtige omgeving en uitbundige horrorbeelden zouden zich perfect vertalen naar het spelscherm. Net als de personages, die elk een specifieke eigenschap hebben gekregen. Het is geweldig om naar te kijken, ik weet zeker dat het nog leuker is om zelf te spelen. Om in de huid van Scott te kruipen en zelf de trekker over te halen. Neem de opperzombie als eindbaas en het spel is compleet.

Richting het eind vond ik dat Army of the Dead ging slepen, alsof er krampachtig naar een geschikt slot voor dit zombieavontuur werd gezocht. Snyder kiest ervoor naar een vervolg te hengelen en schiet zodoende een flink gat in het script. Dat had echt niet gehoeven. Hoe wil hij dit nog evenaren? Of zelfs overtreffen? Nog meer van hetzelfde, maar dan op standje elf? Ik ben bang dat het dan erg gratuit wordt.

De filmavond was weer erg geslaagd. Niet iedereen kon erbij zijn (we hebben je gemist Rob!) volgende keer is de club hopelijk weer compleet. Wie weet is het dan de beurt aan Army of the Dead 2. Volgens IMDb is Snyder in elk geval bezig met nog meer zombies.

Regie: Zack Snyder. Met: Dave Bautista en Ella Purnell

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.