Jezus is een Palestijn

Hans Teeuwens eerste twee programma’s, Hard en Zielig en Met een Breierdeck, oogstte veel lof bij publiek en critici, het leverde ook veel psychologische druk op. Teeuwen maakte de tour van Met een Breierdeck niet af (hij liep tijdens een opvoering al na twintig minuten van het podium) en moest dringend pauze houden. In die periode ontmoette hij via zijn vriendin Kim van Kooten de eigengereide Lodewijk Crijns. Deze jonge regisseur zag in Teeuwen de perfecte hoofdrolspeler voor zijn eerste speelfilm. Jezus is een Palestijn heette Crijns’ regiedebuut. Het is net zo maf als het klinkt.

Ramses (Teeuwen) heeft zich aangesloten bij een commune. Ieder lid is van top tot teen doorboord met piercings die ervoor zorgen dat alle levensenergieën op positieve manier door het lichaam worden gereguleerd. Ramses heeft jarenlang geen contact meer met zijn familie gehad, maar dan staat zijn zus Natasja (Kim van Kooten) voor zijn neus staat. Hun vader (Peer Mascini) ligt in het ziekenhuis en is stervende. Of, anders gezegd, zijn levenskwaliteit is hollend achteruit gegaan. Volgens Natasja ervaart de arme man alleen nog maar pijn en moet zijn behandeling zo snel mogelijk worden gestaakt. Daar is wel een akkoord voor nodig. Zowel van haar als van Ramses.

In de overtuiging dat hun vader nog steeds bij kennis is, weigert Rames een handtekening te zetten die toestemming geeft voor euthanasie. Hij blijft slapen bij Natasja, waar hij de verlegen Lonneke (Dijn Blom) leert kennen. Hij had aan zijn leider (Pieter Bouwman) beloofd om terug te keren zodra zijn vader overleden is. Maar Ramses vindt het leven buiten de commune helemaal niet zo vervelend. Om het feestje af te maken is daar ook nog Rashid (Najib Amhali), die zich opwerpt als de Messias van de Bijlmer.

Mocht hij opnieuw door een burnout getroffen worden, dan kan hij zo weer eens in een film spelen.

Wat naast de sfeer en provocerende beelden nog het meest bleef hangen van Jezus is een Palestijn, is het spel van Teeuwen. Ik ben hem voornamelijk gewend met dat lange haar en bruine jasje, heen en weer rennend over het podium. Nu staat hij voor de camera met een kale kop, druipsnor en piercings in zijn gezicht. Hij is niet de manische idioot die met de mafste verhalen komt aanzetten, maar een in zichzelf getrokken jongeman van twintig. Teeuwen blijkt niet alleen de koning van de lach te zijn. Hij is ook een getalenteerd acteur.

Er zijn meer cabaretiers die een andere kant van zichzelf lieten zien (ik denk aan Theo Maassen), Teeuwen heeft zich met zijn shows zo nadrukkelijk als gestoord personage geprofileerd dat het bijna een schok is hem als iets anders te zien. Hij ziet er niet alleen drastisch anders uit, hij ís ook helemaal anders. Totaal het tegenovergestelde van wat je zou verwachten. En dat doet hij met zoveel toewijding dat ik niet meer de grappenmaker zie, maar echt de spiritueel verdwaalde Ramses.

Toen Jezus is een Palestijn uitkwam gaf Crijns aan dat hij echt zijn ei in kwijt kon, helaas was vrijwel niemand over zijn debuut te spreken. Zelfs zijn fans konden zijn satire op religieus fanatisme niet waarderen. Nu zitten er ook wel dubieuze scènes in die tegenwoordig echt niet meer zouden kunnen. De gedwongen seksscène tussen Lonneke en Ramses zorgde voor erg kromme tenen.

Teeuwen stroomde weer vol creatieve energie en beklom vol vertrouwen het podium met zijn nieuwe programma Trui.

Ook op technisch gebied zou kritiek kunnen worden geleverd. De belichting is wel erg flets, met als resultaat bleke gezichten en decors, en het script had nog wel wat strakker gemogen. Toch zie ik geen reden om Jezus is een Palestijn af te schrijven. Het is een echte cultfilm, een wrange komedie die doet wat Teeuwen al jarenlang doet: ontregelen.

Na Jezus is een Palestijn concentreerde Crijns zich op meer publieksvriendelijkere films (zie Bumperkleef). Teeuwen stroomde weer vol creatieve energie en beklom vol vertrouwen het podium met zijn nieuwe programma Trui. Mocht hij opnieuw door een burnout getroffen worden, dan kan hij zo weer eens in een film spelen.

Jesus Is a Palestinian (1999) on IMDb

Regie: Lodewijk Crijns. Met: Hans Teeuwen en Kim van Kooten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.