Fresh

Ik kan mij niet herinneren dat Fresh in de bioscopen is vertoond. Dit kan kloppen, want volgens het alwetende Wikipedia wordt het regiedebuut van Mimi Cave uitsluitend op streamingsplatforms vertoond. Zoals Disney+. Als ik de berichten op Facebook mag geloven is het een verfrissende mix van zwarte komedie en brute lichaamshorror. Alsof David Cronenberg een datefilm zou hebben gemaakt. Andere woorden die ik heb gezien om Fresh mee te beschrijven zijn “eigenzinnig”, “uniek” en “eigenwijs”. Het ruikt naar een ietwat wanhopige poging tot mythevorming.

Noa (Daisy Edgar-Jones) zit dagelijks te swipen via een date-app, beleeft ongemakkelijke avondjes en wordt geconfronteerd met frêle mannen ego’s. Tijdens het boodschappen doen komt zij de mysterieuze en charmante Steve (Sebastian Stan) tegen. Nadat zijn poging tot een soepel gesprek mislukt besluit hij te volharden in zijn bedoeling. Misschien dat hij evengoed Noa’s nummer kan krijgen? Zodat hij met een goed verhaal thuis kan komen? Ach, waarom ook niet. De twee spreken nadien af, de chemie is volop aanwezig en Steve nodigt haar uit in zijn huis.

Fresh is op dat moment ruim een half uur bezig en heeft tot dan toe geen spoor van horror vertoond. Zeker niet de lichaamshorror waar Cronenberg patent op heeft. Het eigenzinnige smaakje waar Cave mee begon voelt nu ook wat geforceerd. Wat is eigenlijk de bedoeling van Cave, die vanachter de camera een goed verhaal moet vertellen? Voor je verder gaat, hierna volgen spoilers. Dus mocht je Fresh nog niet hebben gezien, wees gewaarschuwd.

Maar ik blijf erbij dat de uitwerking veel beter had gekund.

De bedoelingen worden duidelijk als Noa gedrogeerd in elkaar zakt en de begintitels op het scherm verschijnen. Steve heeft namelijk een lucratieve handel in mensenvlees opgezet. Vrouwenvlees, om precies te zijn. Hij ontvoert vrouwen, sluit ze op, snijdt iedere avond stukken weg, verpakt die keurig in dozen en stuurt de pakketten op naar miljonairs over de hele wereld. Ik heb het gevoel dit eerder te hebben gezien. Kannibalisme vormde het centrale onderwerp van Grimm Love, de personages van Cannibal Holocaust werden verslonden en in The Rocky Horror Picture Show wordt een onverwachte maaltijd opgediend.

In het geval van Fresh is het kannibalisme duidelijk bedoeld als kritiek op de consumptiemaatschappij. Alles moet kunnen, als de prijs maar goed is. Het is ook een prima metafoor voor hoe vrouwen letterlijk tot lustobject zijn gedegradeerd. Het gaat puur om hun vlees. De beelden van mannen die zich op het vrouwenvlees storten en de stukken hongerig wegwerken spreken voor zich. Ik vraag mij af wie dat zijn, de kerels die dit zich kunnen permitteren. Het blijven helaas anonieme koppen zonder persoonlijkheid.

Dat er een bekend onderwerp wordt gebruikt, prima. Wat mij zo tegenstaat is de generieke uitwerking. Cave gaat keurig van A naar B, zet vol in op clichés en laat Noa als grote heldin de boosdoeners afmaken. Heel even lijkt Fresh een opwindende kant op te gaan als Noa, op aandringen van Steve, een hapje vrouwenvlees neemt. Ze moet toegeven, dit is inderdaad anders dan anders. Is zij stiekem net zo gestoord als Steve? Gaan de twee samenwerken, twee slagers die het land afzoeken naar sappig vlees dat erom smeekt in stukken te worden gesneden? Nee. Het is gewoon een list. Zeg maar dag tegen de eventuele verrassende wending.

Fresh presenteert zonder meer een onsmakelijk idee waarvan ik mij kan voorstellen dat mening maag ervan omdraait.

Wel geslaagd, en de reden dat ik Fresh alsnog drie van de vijf sterren geef, is de fantastische humor van Steve. Ja, hij is knettergek. Maar hij heeft wel hilarische teksten gekregen die goed zijn voor een flinke portie gitzwarte humor. Voor hem is het verspreiden van vrouwenvlees heel normaal. Het is zijn werk, hij verdient er zijn geld mee. Dat hij voor het vlees eerst strafbare feiten moet plegen, is in zijn ogen slechts een detail.

Fresh presenteert zonder meer een onsmakelijk idee waarvan ik mij kan voorstellen dat menig maag ervan omdraait. Ik kan mij ook goed voorstellen dat niet iedereen de kookkunsten van Steve zal kunnen waarderen. Maar ik blijf erbij dat de uitwerking veel beter had gekund.

Fresh (2022) on IMDb

Regie: Mimi Cave. Met: Daisy Edgar-Jones en Sebastian Stan

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.