Bonnie & Clyde (2021)

In 2014 ging ik aan de slag als klantenservicemedewerker en zat mij druk te maken over hoe ik klanten aan de lijn te woord moest staan. Ik moest geruststellende woorden bieden bij bezorgklachten, duidelijk maken dat het loon van de bezorgers niet onder mijn verantwoordelijkheid viel en nieuwe abonnementen afsluiten. Buiten mijn bubbel speelde zich intussen een nationaal spektakel af. Merve B. en Marco van der P. scheurden door het land en maakten zich onder andere schuld aan moord en diefstal. De media doopte dit misdadig koppel tot de Nederlandse “Bonnie en Clyde”.

Ik heb nog nooit van ze geweten, terwijl ik toch echt iedere dag de vier landelijke bladen las. Of misschien heb ik eens een artikeltje over ze gelezen, om de twee daarna weer te vergeten. Actrice Dilan Yurdakul heeft ervoor gezorgd dat Merve B. en Marco van der P. weer in de belangstelling staan. Zij liet zich door het duo inspireren voor de serie Bonnie & Clyde, waarin zij de rol van Esra Kaplan op zich neemt. Yannick Jozefzoon speelt Greg Driessen, de “Clyde”.

Hem ken ik niet, Yurdakul heb ik eerder zien acteren in GTST. Vol overtuiging werpt zij het etiket “soapie” van zich af en duikt diep in een heel ander soort rol. Net als Everon Jackson Hooi in Buladó, ontpopt Yurdakul zich in Bonnie & Clyde als stevig actrice die overduidelijk meer in haar mars heeft dan een dagelijkse soap.

Eigenlijk vormen de vier episodes de pilot van Bonnie & Clyde.

Esra is het zwarte schaap van de familie. In tegenstelling tot haar broer Cem (Siawaash Cyrroes) kan zij niets goed doen in de ogen van haar rigide moeder. Greg is een crimineel die na een mislukte overval op de hielen wordt gezeten door zijn bendematen. Vooral Jesse (Jim Deddes) heeft een flinke appel met hem te schillen. Op zich logisch, Greg heeft in paniek een behoorlijk geldbedrag meegenomen.

Als Greg en Esra elkaar ontmoeten is het liefde op het eerste gezicht. Een gevaarlijke liefde waarbij de buitenwereld het moet ontgelden met bruut geweld. Iedereen die het pad van de twee kruist loopt het risico om in elkaar te worden getimmerd, in de achterbak van de auto te belanden, of geëxecuteerd te worden.

Wanneer een serie is vernoemd naar het wereldberoemde koppel waar al genoeg over is gesproken, ligt de lat meteen hoog. Sinds Mocro Maffia en Undercover is duidelijk dat ook Nederland prima misdaadseries kan maken, dus daar ligt het hem niet aan. Mijn probleem met Bonnie & Clyde is dat er nogal weinig inzicht wordt gegeven in de persoonlijkheden van Esra en Greg. Het duurt lang voor de twee hoofdfiguren uit deze serie hun smoel krijgen. Waarom ligt Esra zo moeilijk in de familie? Wat is de reden dat Cem zich zo agressief naar haar gedraagt? Wie is Greg precies?

Dankzij de laatste aflevering ben ik benieuwd naar het vervolg.

Omdat het om twee zwaar verknipte figuren gaat die ver van de maatschappij zijn afgedreven, is empathie opvatten eigenlijk onmogelijk. Het zijn twee psychopaten die zonder schroom geweld gebruiken. Dan is het voor de kijker knap lastig om echt mee te gaan in de ontwikkelingen. Maar dan, in de laatste aflevering, wordt Esra’s trauma onthuld en valt bijna alles op zijn plek. Bijna. Want van Greg weet ik nog helemaal niets.

Dankzij de laatste aflevering ben ik benieuwd naar het vervolg. Eigenlijk vormen de vier episodes de pilot van Bonnie & Clyde. Ik ervaar ze als een opstapje naar iets groters, de belofte van iets diepers. Er gaat meer bloed vloeien, er zullen meer trauma’s naar de oppervlakte komen. Met de energie tussen Greg en Esran zit het wel goed, nu wil ik ook weten wie zij zijn, wat hen drijft, welke geheimen die twee nog verborgen houden. Zowel voor ons als voor elkaar. Yurdakul heeft naar eigen zeggen moeten vechten om de serie van de grond te krijgen. Het volgende seizoen zal voor mij beslissen of het gevecht de moeite waard is geweest.

Bonnie & Clyde (2021) on IMDb

Regie: Arne Toonen. Met: Dilan Yurdakul en Yannick Jozefzoon

Een gedachte over “Bonnie & Clyde (2021)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.