De obsessie van De Filmjunk: Tom Cruise

Waarom nu deze obsessie?

Het bioscoopseizoen is incompleet zonder een blockbuster met Tom Cruise. Dit jaar zou Top Gun: Maverick uit moeten komen, het vervolg op de klassieker uit 1986. Pas als die film in de grote zalen draait, kan gesproken worden van de officiële heropening van de normale filmbeleving. Om die reden leg ik Cruise nu onder het vergrootglas.

Waarom Tom Cruise?

Er zijn zoveel redenen om een obsessie te hebben voor Thomas Cruise Mapother IV. Zijn manische uitstralig, manische lach, manische liefdesverklaring aan Katie Holmes… Maar, er is één specifieke reden waarom ik juist Cruise heb uitgekozen: zijn manische loyaliteit ten opzichte van Scientology.

Hij is niet het enige bekende boegbeeld van L. Ron Hubbards nalatenschap, hij is wel de meest intense. Nadat zijn eerste vrouw, Mimi Rogers, hem tot Hubbards leer introduceerde, is Cruise vrijwel synoniem geworden met diens cult. In de fantastische documentaire Going Clear: Scientology & the Prison of Belief is te zien hoe intens hij ermee bezig is.

Cruise heeft zijn “religie” zo loyaal uitgedragen dat hij ervoor beloont moest worden. Daarom heeft hij een medaille gekregen voor zijn verdiensten. Het moment dat Cruise het podium opstapt om de medaille te ontvangen, vult zijn ego de ruimte. In een ander filmpje, dat circuleert op YouTube, praat Cruise over psychiatrie en de arme zielen die nog niet tot de sacrale wereld van Scientology zijn ingewijd. Het is bijzondere ervaring om hem krap tien minuten lang te horen raaskallen.

In die twee fragmenten hoor ik wel wat hij zegt, ik blijf naar zijn ogen kijken. Er zit onrust in. Alsof ze vuur spuwen. Hij lijkt de passie, de liefde voor zijn “geloof”, maar net binnen te kunnen houden. Ik begrijp absoluut dat hij met die energie zo’n goeie acteur is.

Misschien hoort die manische energie ook bij mijn obsessie voor Cruise. Zelfs al is zijn rol zo plat als een dubbeltje (zie Cocktail), het valt niet te ontkennen dat hij aanwezig blijft, op het hysterische af voor de camera zijn ding doet. Dit werd vooral duidelijk met zijn prachtrol voor Magnolia, waarin hij seksgoeroe Frank T.J. Mackey speelt. Franks motto: “respect the cock and tame the cunt!” Als hij die woorden uitspreekt denk je niet “wat een seksist!” maar “hij heeft helemaal gelijk!”

Een hyperactief lid van Scientology dat onvoorwaardelijk Hubbards leer zal blijven steunen. Zo zie ik Cruise. Het is wachten op de Scientology-biopic waarin hij de hoofdrol mag spelen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.