Gemini Man

Coca Cola. ‘s Werelds beroemdste frisdrank is op de één of andere manier betrokken geweest bij het totstandkomen van Gemini Man. Ik kan dit niet hard maken, toch weet ik zeker dat de frisdrankfabrikant deze actiethriller gesponsord heeft. Waarom neemt Will Smith anders duidelijk de moeite om het rode blikje op een salontafeltje te plaatsen, met de woorden “Coca Cola” zorgvuldig op de camera gericht? Smith draait het blikje zelfs even, als om zeker te zijn dat hij de handeling goed uitvoert. Het ligt er zo schaamteloos dik bovenop dat ik een satirische grap verwacht.

Maar dan zou ik beweren dat Gemini Man uitgaat van een slim scenario. Ik kan veel dingen zeggen over deze actiethriller uit 2019, “slim” is het zeker niet. Ik denk eerder aan “plastic”. “Nep”. “Kunstmatig”. Alles aan deze film stinkt naar goedkoop en snel scoren, zonder dat er moeite wordt gedaan iets van waarde neer te zetten. Regie, script, acteren, effecten, op werkelijk ieder front weet Gemini Man grandioos te falen.

Het idee van deze actiethriller was al eind jaren negentig ontwikkeld. Walt Disney zou de film produceren, Tony Scott mocht regisseren. Omdat de technologie voor de juiste effecten ontbrak werd het project jarenlang vooruit geschoven. Ik zou toch denken dat er in de afgelopen tijd flink aan het script is gesleuteld. De schrijvers hebben ruim twintig jaar de tijd gehad om de dialogen tot in perfectie te slijpen en het verhaal naar een hoger plan te tillen. Regisseur Ang Lee heeft zich overduidelijk niets aangetrokken van het beschamend lage schrijfniveau en richt zich maar vol op de actiescènes.

Het is de actiefilm waarin onverholpen geadverteerd wordt met Coca Cola.

Dat brengt mij bij het pijnlijkste probleem. Nog even los van de spuuglelijke effecten is de actie van Gemini Man volstrekt onaannemelijk. Henry die een granaat wegschiet en nauwelijks een schrammetje oploopt bij een explosie? Dergelijke scènes mogen absoluut geen stoorzenders vormen. Sterker nog, het moet juist afleiden van stoorzenders die een actiefilm gewoonlijk in de weg zitten. Maar dit is lachwekkend slecht, lui en gemakzuchtig.

Wanneer de actie faalt, wat blijft er dan nog over? Het antwoord daarop is doodeenvoudig. Niets. Gemini Man heeft op uitgekauwde en beroerd uitgewerkte ideeën na niets te bieden. Volgens de productiegeschiedenis werd de hoofdrol door de jaren heen aan een hele rits acteurs geboden, van Harrison Ford tot Robert de Niro en Al Pacino. Smith was de pechvogel die toehapte.

Hoe is hij toch bij deze brakke productie terechtgekomen? In het begin van Gemini Man (dat wil zeggen, de eerste vijf minuten) is hij niet eens zo slecht als de in zichzelf getrokken Henry. Maar even later besluit hij de automatische piloot aan te zetten en slaapwandelt hij door de scènes. Alsof hij met tegenzin voor de camera is geduwd. Hoe kan het toch dat de acteur met de pretkop de laatste jaren zulke foute films uitkiest?

Is er dan werkelijk niets wat Gemini Man goed doet?

Ik zou Smith graag willen adviseren om eens beter op de scripts te letten. Niet “ja” zeggen tegen wat er in zijn brievenbus ploft. Hij kan het echt wel acteren. Maar met de keuzes die hij nu maakt glijdt hij steeds verder weg van de Hollywoodtop. Smiths reputatie raakt meer en meer beschadigd, het kost veel werk om dat uit te deuken. Mary Elizabeth Winstead en Clive Owen staan ook wat te kloten. Godallemachtig, ik heb zelden acteurs zo weinig moeite zien doen voor hun rol.

Is er dan werkelijk niets wat Gemini Man goed doet? Oh jawel. Het is de actiefilm waarin onverholpen geadverteerd wordt met Coca Cola. Ik kan met geen mogelijkheid navertellen waar de slappe, ongeïnspireerde, tijdverspillende onzin over ging. Maar dat rode blikje, met de twee wereldberoemde woorden, geschreven in witte krulletters, heeft zich diep in mijn kop genesteld. Ook dat is een prestatie.

Gemini Man (2019) on IMDb

Regie: Ang Lee. Met: Will Smith en Mary Elizabeth Winstead

2 gedachten over “Gemini Man

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.