De obsessie van De Filmjunk: Ricky Gervais

Waarom nu deze obsessie?

Het derde seizoen van After Life, dat recent is uitgekomen. Bijzonder, wat Ricky Gervais houdt altijd na twee seizoenen op met zijn series.

Waarom Ricky Gervais?

Ik ken niet veel acteurs die hun bekendheid zo nadrukkelijk met series hebben verworven. Ik beschouw Ricky Gervais echt als serie-man. Omdat hij de series ook zelf schrijft en regisseert, houdt hij de creatieve touwtjes strak in handen. En hij houdt er een opvallende gewoonte op na: twee seizoenen. Het maakt Gervais weinig uit of de serie op gang komt in het tweede seizoen, of dat de verhaallijnen niet allemaal goed worden afgewerkt, na twee seizoenen is het mooi geweest. Mogelijk slaat dan de verveling toe, is het tijd voor een nieuw project.

In dat licht is The Office een mooie uitzondering. Jaren na het origineel werd de serie werd opnieuw gestart, ditmaal met Steve Carrell als zelfingenomen baas. Gervais mocht de functie van uitvoerend producent op zich nemen. Ik heb ooit ergens gelezen dat die rol in de praktijk weinig behelst en vooral een deel van de winst verzekert. Gervais is de oorspronkelijke bedenker van de serie, die functie is niet meer dan logisch. De andere uitzondering is dus After Life, waarin het derde seizoen de serie fantastisch afsluit.

Gervais leeft zich altijd uit met cynische, bijtende humor en spaart zichzelf nooit. Hij speelt de underdog, de zelfverzekerde eikel met een flink bord voor zijn kop, of de drammer die van geen wijken wil weten. Zijn personages zijn net kinderen die stampvoeten als ze hun zin niet krijgen, vaak tot ongeloof van de omgeving. Hij is een kei met ongemakkelijke situaties, die hij tot in het absurde weet uit te rekken.

Ik noem hem de serie-man, de echte liefhebbers weten dat hij nog veel meer talenten heeft. De Britse komiek staat graag op het podium, neemt filmrollen aan of presenteert de Golden Globes. Prachtig, hoe hij met een twinkel in zijn oogjes iedereen afmaakt. Maar toch blijft Gervais voor mij de drijvende kracht achter vier geweldige titels die elk een derde seizoen verdienen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.