Licorice Pizza

Licorice Pizza. Ofwel, dropjespizza. Ik heb werkelijk geen idee hoe dat proeft en wie zo’n smaak pizza heeft bedacht. Paul Thomas Anderson vond het in elk geval een goede titel voor zijn nieuwste film. Waarom? Geen idee. Anderson dacht dat het wel bij de sfeer paste. Ook wat dat betreft tast ik in het duister. Wat heeft een dropjespizza in godsnaam te maken met een tienerliefdesverhaal, gesitueerd in de jaren zeventig? Toch wekt Licorice Pizza de nieuwsgierigheid. Al was het maar vanwegen de prachtige trailer waarin David Bowie’s Life on Mars is te horen.

Of omdat Anderson weer een nieuwe film heeft afgeleverd. Hij is een van de regisseurs die zelden teleurstelt. Het was mijn eerste bioscoopfilm sinds het einde van de meest recente lockdown, dus ik had er hoe dan ook zin in. Tegen de achtergrond van de San Fernando Valley ontmoet de puisterige puber Gary (Cooper Hoffman, de zoon van) de sarcastische en dolende twintiger Alana (Alana Haim, van de muziekgroep HAIM). Gary is zelfverzekerd genoeg om haar de liefde te verklaren, zij moet aanvankelijk niets van zijn kinderachtige avances weten. Desondanks kan zij evenmin ontkennen dat er sprake is van aantrekkingskracht. Het getouwtrek tussen de twee koppige persoonlijkheden geeft Licorice Pizza zijn stuwingskracht.

Terwijl de tijd aan hen voorbijglijdt blijven zij elkaar tegenkomen. Gary begint een zaak voor waterbedden, Alana komt helpen om de waterbedden te verkopen en installeren bij de klanten. Zij gaat aan het werk voor een potentiële presidentskandidaat, hij komt opdraven om een promotiefilmpje te maken. Ook als de twee elkaar in de haren vliegen weet je dat er sprake is van liefde en is er de hoop dat ze weer nader tot elkaar komen. Dat is echt een verdienste van Haim en Cooper, die een organische klik met elkaar hebben.

Waarom Anderson heeft gekozen voor de titel dropjespizza, blijft voor mij een raadsel.

Anderson zorgt ervoor dat Licorice Pizza een prachtige campagne voor San Fernando Valley wordt. De door hem geschoten beelden zijn perfect voor ansichtkaarten. Hij heeft ook iets gedaan met de belichting, waardoor de zon overdag extra fel lijkt te schijnen. Alsof San Fernando Valley baadt in zonneschijn en een uitstekende plek is om eens langs te komen. Licorice Pizza is daarom bovenal een dromerige film.

Het doet mij vooral denken aan de waterbedden die Gary wil verkopen. Het is heerlijk om op te liggen, om te genieten van de zachte deining. Soms is de deining sterk, bijvoorbeeld als er een curieuze acteur (gespeeld door Sean Penn) voorbijkomt om de boel op te schudden. Er is ook sprake van onnavolgbare humor, zoals Bradley Cooper als de doorgesnoven Jon Peters. Of is er een onverwachte plottwist met Benny Safdie als presidentskadindaat Joel Wachs. Daarna keert de rust. Voor even dan, want je weet nooit in welk avontuur Gary zich dan weer stort. Stiekem geniet Alana er wel van, al houdt zij vol veel cooler te zijn dan haar tien jaar jongere minnaar.

Ik verwachtte vanaf het begin vuurwerk, dat was niet helemaal het geval. Licorice Pizza bloeit open als een bloem die zich langzaam prijsgeeft, waarvan de geuren zich gestaag verspreiden. Hoe langer Andersons magische tienerliefdesfilm duurde, hoe meer ik ervan wilde zien. Van San Fernando Valley en zijn opmerkelijke inwoners. Maar ook van de ontluikende liefde tussen Gary en Alana, die Anderson met veel zorg behandelt.

Het is het liefste liefdesverhaal van dit filmjaar.

Als ik trouwens één miniem puntje van kritiek mag geven, ik zou het helemaal waanzinnig hebben gevonden als Gary op het einde die drie woorden nog even terug zou hebben gezegd. Het is een detail en misschien ook wel totaal onnodig. Maar het was iets wat mij opviel.

Waarom Anderson heeft gekozen voor de titel dropjespizza, blijft voor mij een raadsel. Misschien dat hij een sterke voorkeur voor pizza heeft en zich afvroeg of dropjes er lekker op smaakte? Licorice Pizza is niet Andersons beste film, maar wel zijn schattigste en meest vertederende. Een bijzonder romantisch verhaal. Het is het liefste liefdesverhaal van dit filmjaar.

Licorice Pizza (2021) on IMDb

Regie: Paul Thomas Anderson. Met: Cooper Hoffman en Alana Haim

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.