21 Years: Quentin Tarantino

Niemand kan ontkennen dat Quentin Tarantino een stevige stempel op de filmwereld heeft gedrukt. Zijn debuut Reservoir Dogs is een cultklassieker, Pulp Fiction wordt beschouwd als een van de beste films ooit. Na tien films wil de regisseur ermee stoppen, ervan overtuigd dat geen enkele filmmaker na zijn zestigste nog iets van kwaliteit zal kunnen maken. Na Once Upon a Time… in Hollywood zou hij dus met pensioen moeten gaan, je weet het nooit met Tarantino. In 2019 maakte Tara Wood een documentaire over hem, waarin zijn eerste acht films aan bod komen.

Het kan niet anders, of dit levert smeuïge verhalen op over een markant karakter. Tarantino is van jongs af aan al een baasje, ervan overtuigd dat hij het gaat maken als acteur. Later zou hij zich wagen aan schrijven en ontdekt zo zijn liefde voor de pen. In de loop der tijd heeft hij zowel lof als kritiek ontvangen. Hij is een wandelende filmenyclopedie maar is ook beschuldigd van plagiaat en het stelen van andermans verzinsels. Kortom, over hem moet toch een sappige documentaire gemaakt kunnen worden.

Mijn teleurstelling is des te groter als 21 Years: Quentin Tarantino een verzameling feitjes van IMDB is, gecombineerd met veredelde besprekingen van zijn oeuvre. Vertrouwelingen als Tim Roth en Michael Madsen vertellen anekdotes die tot leven worden gebracht met animaties, een filmcriticus vertelt waarom Tarantino’s films zo geniaal zijn en fragmenten van archiefmateriaal gunnen ons een blik achter de schermen. Met andere woorden, het is stiekem een tv-special die eigenlijk geen bioscoopvertoning nodig heeft.

Tarantino zal ongetwijfeld dik tevreden zijn met de adoratie.

Tarantino is ontezeggenlijk getalenteerd, ik vind de ophemeling op den duur genant worden. Beschamend. Kom op, Death Proof was toch niet zo visionair? Hoe vaak moet benadrukt worden dat hij houdt van sterke vrouwen en fantastische vrouwenrollen heeft geschreven? Hij wordt iets te gretig op het voetstuk geplaatst, alsof Wood geen enkele kritische vraag heeft gesteld. Ik dacht dat een documentaire juist bedoeld was om het onderwerp van meerdere kanten te belichten.

Misschien moet is deze benadering ook juist bedoeld om de minder prettige momenten uit zijn carrière te verhullen. Dat hij de verhalen van Pulp Fiction eigenlijk met Roger Aavary had geschreven, maar vervolgens bedong dat Avary alleen credits zou krijgen als “stories by“. Het ongeluk met Uma Thurman op de set van Kill Bill komt eventjes voorbij, net als Tarantino’s vriendschap met Harvey Weinstein. Maar geen denken aan dat Wood hier verder op ingaat. Liever benadrukt zij het familiegevoel van zowel de cast en crew, de lol die wordt beleefd aan het maken van films.

Achteraf vraag ik mij ook af waarom Robert Rodriguez niet is geïnterviewd. Hij en Tarantino zijn al jarenlang dikke boezemvrienden en werkten samen voor Grindhouse en Sin City. Als iemand nog wat over Tarantino kan vertellen is hij het wel. Wat persoonlijke verhalen, hoe het is om samen met hem aan een film te werken… Misschien was hij te druk met eigen projecten, dat is goed mogelijk, het is wel opvallend. Net zo veelzeggend is het ontbreken van Thurman.

21 Years: Quentin Tarantino is een keurige beginnersgids voor Tarantino’s films, een soort promotiepraatje van ruim honderd minuten.

Ik vond het, met al die talking heads die netjes hun zegje doen, ook een vrij saaie documentaire. Er werden nauwelijks nieuwe openbaringen gedaan. Het was zo gewoontjes. Omdat het gaat om een heel ongewoon persoon had ik echt veel meer verwacht. Tarantino’s Wikipedia-pagina biedt meer inzicht dan Woods filmische portret en dat vind ik eigenlijk wel erg mager.

21 Years: Quentin Tarantino is een keurige beginnersgids voor Tarantino’s films, een soort promotiepraatje van ruim honderd minuten. Als wordt gesteld dat hij gegroeid is als filmmaker en mens wil ik dat heus wel aannemen, ik heb nooit inzicht gehad in hoe hij daarvoor was. Hoe heeft hij zich ontwikkeld? Hoezo is zijn horizon verbreed? Op welke manier is hij beter geworden in de enscenering? Tarantino zal ongetwijfeld dik tevreden zijn met de adoratie. Maar ik heb er nog steeds geen idee van wie hij nou is.

QT8: The First Eight (2019) on IMDb

Regie: Tara Wood

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.