After Life

Ik loop gewoontegetrouw achter met de goeie dingen. After Life is daar een goed voorbeeld van. Ik wist er al veel langer af van Ricky Gervais’ jongste serie, nu hij het derde seizoen heeft gemaakt besloot ik te kijken. De series van Gervais lopen meestal twee seizoenen, hier kan dus gerust worden gesproken van een unicum. Dan moet hij wel erg tevreden zijn met zijn creatie. Gervais is Tony, een weduwnaar die zijn lief Lisa (Kerry Godliman) aan kanker verloor. Hij dempt de pijn met alcohol en is alle levenslust kwijt. Alleen zijn hond houdt hem op de been. Wie anders moet voor hem zorgen?

Op de redactie van het lokale sufferdje waar hij werkt roept hij iedere dag dat hij er een einde aan zal maken. Dit leidt tot groeiende onrust bij hoofdredacteur Matt Braden (Tom Basden), de broer van Lisa’s en dus Tony’s zwager. Matt probeert de impulsieve en gevaarlijke nonchalante Tony te helpen, die het liefst een handvol pillen slikt door om zo weer met Lisa herenigd te worden. Ik ben Gervais gewend als de narcistische kantoorbaas David Brent. In After Life doet hij iets totaal anders.

Hij kan zich nog steeds onhandelbaar gedragen, in After Life speelt Gervais een personage wiens levenslicht is gedoofd. Achter de maskerade van lompe opmerkingen gaat een zachte man schuil. Iemand die niet kan omgaan met het verlies van zijn levenspartner. David was een klein kind dat meelij opwekte, Tony is een geknakte ziel die ik graag zou willen knuffelen. Gervais laat een kwetsbare, meer dramatische kant van zichzelf zien. Alsof hij zich openbaart als een meer serieus acteur.

Ik heb geen idee of er een nieuw seizoen volgt, wat mij betreft heeft Gervais voor After Life het perfecte slot bedacht.

Zeer waarschijnlijk is dit een van de redenen dat ik After Life in drie dagen heb uitgekeken. Vanaf de eerste aflevering wilde ik meer. Hoe zal de gebroken Tony zich ontwikkelen? Zal hij inderdaad de fatale daad plegen? Lukt het hem om het overweldigende verdriet te overwinnen, uit zijn depressie te komen? Heel even gloort er als verpleegster Emma (Ashley Jensen) in beeld komt, Tony is nog niet toe aan een nieuwe relatie. Of misschien wil hij niet uit zijn verdriet gered worden.

Gervais heeft daarnaast een onfeilbaar gevoel voor bijzondere personages en laat een stoet aan smakelijke persoonlijkheden voorbijkomen. Zo stort Tony zijn hart uit bij een psychiater (Paul Kaye), die zich meer druk maakt om zijn eigen problemen. De bebrilde en morsige Brian Gettins (David Earl) heeft zijn huis volgestopt met onnodige spullen en kan de scheiding van zijn vrouw niet verwerken. Sommige scènes lijken meer op absurdistische sketches dan dat ze bij de serie horen.

Maar, en dat is waar Gervais’ vakmanschap naar voren komt, hij maakt nooit karikaturen van de personages. Hoe vies, bizar of onaangepast ze ook worden, hij voorziet iedereen van menselijkheid. After Life zakt nooit af tot het niveau van exploitatie, niemand wordt uitgelachen. Iemand als Brian is ook een vreselijk eenzame man, hunkerend naar vriendschap. De serie is zowel humoristisch als dramatisch.

Of Tony ooit wakker zal worden geschud, het levensplezier weer terugvindt, wordt in het midden gelaten.

After Life gebruikt per aflevering dezelfde elementen. Tony kijkt weemoedig naar filmpjes van hem en Lisa, de hond eist de aandacht op, postbode Pat (Joe Wilkinson) komt brieven brengen en stelt ongepaste vragen, op de redactie gedraagt Tony zich horkerig, hij bezoekt het graf van Lisa en gaat samen met mederedacteur Lenny (Tony Way) op pad om markante dorpelingen te interviewen. Niet iedereen kon dat drie seizoenen lang waarderen, ik zie het juist als een prachtige metafoor. Voor Tony is het leven namelijk precies dat. Patronen die zich herhalen, het afwerken van de dagelijkse routines, net zolang tot de dood zich aandient.

Of Tony ooit wakker zal worden geschud, het levensplezier weer terugvindt, wordt in het midden gelaten. Ik heb geen idee of er een nieuw seizoen volgt, wat mij betreft heeft Gervais voor After Life het perfecte slot bedacht.

After Life (2019) on IMDb

Bedacht door: Ricky Gervais. Met: Ricky Gervais en Kerry Godliman

Een gedachte over “After Life

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.