De obsessie van De Filmjunk: Shane Carruth

Waarom nu deze obsessie?

Ik keek op IMDB of Shane Carruth zich nog met nieuwe projecten bezighield en zag tot mijn verbijstering dat hij in een artikel over huiselijk geweld werd genoemd. Carruth betrokken bij huiselijk geweld? De regisseur, schrijver en acteur die eruitziet als een nerdy filmstudent? De man achter obscure cultklassiekers die Hollywood gedag zei? Serieus?

Waarom Shane Carruth?

Om even bij het begin te beginnen, een paar jaar geleden ontdekte ik Carruths opmerkelijke tijdreisfilm Primer, waarin hij het sciencefictionconcept doorspekt met natuurwetenschappelijk jargon. Eindeloos ongrijpbaar en intrigerend, als een rubiks kubus die zich pas na heel veel pogingen laat oplossen. Hij volgde dit op met Upstream Color, over twee mensen die geïnfecteerd raken met parasieten. En er is iets met varkens. Carruth kon met een hoger budget mooiere beelden schieten en realiseerde een ervaring die nog abstracter en bizarder was.

Intussen wierf hij een stevige cultstatus en beschreef Steven Soderbergh hem als een combinatie tussen David Lynch en James Cameron. Carruth had ook het grote publiek kunnen bereiken met zijn daaropvolgende project. Hij wilde een grootse ensemblefilm maken, The Modern Ocean, waarin hij zich concentreerde op de scheepvaart, de film is nooit van de grond gekomen. Nadien zag hij zijn status een beetje uitdoven. Hij acteerde en produceerde wat en hield zich verder stil.

Ik wist dat Carruth een relatie had met actrice Amy Seimetz en dat hun verloving was afgebroken. Uit elkaar gegroeid, dacht ik. Zoiets. Maar het eerder genoemde artikel zegt iets heel anders. Kennelijk wordt Carruth makkelijk overmand door jaloezie en kan hij zijn handen niet thuis houden. Zo zou hij Seimetz zowel verbaal als fysiek hebben mishandeld. Zij heeft zelfs een straatverbod tegen hem heeft geëist, wat hij (per ongeluk?) op een foto op Twitter heeft geplaatst. Wie is zo stom om abusievelijk een straatverbod te fotograferen?

Zijn kant van het verhaal moet nog gehoord worden, mijn beeld van Carruth is hoe dan ook hevig besmet geraakt. Wie is hij nou echt? Wat gaat er allemaal schuil achter dat jongensachtige gezicht? Carruth komt naar eigen zeggen nog met een reactie, waarom komt hij niet meteen met een verklaring? Als je het mij vraagt zit hij diep in de problemen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.