Under the Shadow

Under the Shadow is een spookhuisfilm die zich afspeelt in het door oorlog verscheurde Irak. Shideh (Narges Rashidi) wil weer haar studie oppakken en zit in het kantoor van de decaan om dit te bespreken. Terwijl vanachter het raam zichtbaar is hoe bommen ontploffen en de oorlogschaos dichterbij kruipt, wordt Shideh koeltjes afgewezen. Zij brak destijds haar studie af om zich in te zetten voor de politiek. Wat betreft de decaan heeft zij op die manier haar academische carrière de doodsteek gegeven. Er is geen sprake van dat zij haar studie weer op kan pakken.

Gedesillusioneerd reageert Shideh haar frustraties af op manlief Iraj (Bobby Naderi). Dochter Dorsa (Avin Manshadi) is te druk bezig met haar geliefde pop Kimia om iets van de huiselijke spanning te merken. Dat Shideh gefrustreerd is door de afwijzing is begrijpelijk, maar zij reageert wel erg bits op Irajs goedbedoelde woorden. Hoe langer hun confrontatie duurt, hoe meer pijn uit het verleden naar boven wordt gehaald. Shideh heeft gevoel niet goed te hebben gehandeld als moeder en denkt dat Iraj haar dit verwijt. Tot zover is Under the Shadow een stevig drama. Waar blijven de spoken?

Die verschijnen als Iraj naar een oorlogsgbied wordt gestuurd en Shideh en Dorsa alleen achterblijven. Nadat een raket hun appartementencomplex heeft geraakt verschijnt er een flinke scheur in Shidehs woning, en loopt er volgens Dorsa iets of iemand door hun huis. Haar pop is door de mysterieuze indringer gestolen. Shideh gelooft er niets van, maar ook zij ziet vreemde dingen gebeuren. Figuren die haastig door de gang sluipen, zich onder het bed verstoppen of Shideh plagen in haar dromen. Intussen komt de oorlog steeds dichterbij en stort Shideh langzaamaan in.

Het duurt even voor de spoken hun intrede doen, dan gaat dit spookdrama in oorlogssetting ook lekker op de zenuwen werken.

Under the Shadow speelt zich af bijna helemaal af in Shidehs huis. Dat kraakt en piept onder het oorlogsgeweld, waardoor heel subtiel claustrofobie en dreiging worden opgeroepen. Het moet afschuwelijk zijn dat juist daar het gevaar binnendringt. Een woning moet een veilige haven zijn, niet een plek zwanger van ellende. De sfeer doet sterk denken aan films als Repulsion of The Tenant, waarin gewone appartementen eveneens het decor vormen voor al dan niet ingebeeldde geesten.

Net als de explosies die het appartementencomplex op zijn grondvesten doet schudden, kunnen de spoken als symbool van de naderende oorlogsdreiging worden beschouwd. Het is niet voor niets dat het spook via een raket binnen is gekomen. Tenminste, als ik Shidehs buurvrouw mag geloven, die in wat kneuterige dialogen verklaart wat er aan de hand is. Volgens haar gaat het om een djinn, een eeuwenoud bovennatuurlijk wezen dat bezit neemt van mensen en hun vrije wil controleert. Deze djinn verschuilt zich achter de scheur waar hij soepeltjes in en uit klimt.

Anvari heeft een knappe spookhuisfilm gemaakt.

Regisseur Babak Anvari wil de djinn ook aan Shidehs persoonlijke angsten koppelen. Althans, dat vermoed ik. Met de koorsachtige nachtmerries en hallucinaties sugereert Anvari schuldgevoelens bij Shideh, dat zij als moeder niet genoeg aanwezig was. Ik had daar wat meer van willen zien. Nu blijft het bij benoemen en wat scènes tussen een geagiteerde Shideh en een angstige Dorsa. Het is of Under the Shadow de oorlog interessanter vindt dan Shidehs persoonlijke sores. Had dan alleen daarvoor gekozen. Nu blijft Anvari hangen in rafelige suggestie en zou ik iets meer zicht op Shidehs persoon fijn hebben gevonden. Het einde, waarin Dorsa’s pop een belangrijke rol speelt, voelt ook wat onbevredigend.

Anvari heeft een knappe spookhuisfilm gemaakt. Het duurt even voor de spoken hun intrede doen, dan gaat dit spookdrama in oorlogssetting ook lekker op de zenuwen werken. Met een duidelijkere link tussen Shideh en de djinn had Under the Shadow nog meer impact kunnen maken.

Under the Shadow (2016) on IMDb

Regie: Babak Anvari. Met: Narges Rashidi en Avin Manshadi

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.