De obsessie van De Filmjunk: John Travolta

Waarom nu deze obsessie?

John Travolta heeft vaker bedenkelijke carrièrekeuzes gemaakt, in 2019 was het weer raak met The Fanatic, een stalkerthriller van Fred Durst. Inderdaad, de Durst die ook “zingt” en “rapt” bij Limp Bizkit. The Fanatic is van alweer drie jaar geleden, hij staat nu ook op Pathé Thuis.

Waarom John Travolta?

Scientology, maar dat ligt wel erg voor de hand. Bovendien is Tom Cruise daar een veel betere keuze voor. Nee, er is nog een reden waarom ik voor John Travolta heb gekozen, er kleeft namelijk een publiek geheim aan hem: vermeende homoseksualiteit. Hij heeft dit altijd ontkent, maar moest zich voor de rechter verdedigen tegenover masseurs in verband met ongewenste intimiteiten. Een van de masseurs liet de aanklacht voor wat het was.

Eerlijk, ik ben er niet zo van overtuigd dat Travolta van de herenliefde is. Waarom heeft hij dit dan verborgen gehouden? Ik kan mij voorstellen dat hij ten tijde van Saturday Night Fever en Grease in de kast bleef. Hij hing jarenlang als posterboy boven het bed van ieder tienermeisje, misschien was hij bang voor een carrièreslop. Maar intussen stichtte hij wel een gezin. Hoelang kan iemand zo’n geheim verborgen houden? Word je op den duur niet knettergek van de zelfverloochening? En betekent dit niet dat hij wijlen vrouwlief Kelly Preson heeft voorgelogen? Net als zijn kinderen?

Jaren geleden vroeg ik het aan een filmcriticus, die met een onweerlegbaar bewijsstuk kwam: de remake van Hairspray. Daarin speelt Travolta namelijk een vrouw. Dat zegt toch genoeg? Ach ja, natuurlijk! Omdat een acteur zich voor een rol als vrouw verkleed, impliceert dit een sluimerend verlangen naar mannenliefde. Ik bedoel, speelde Robin Williams ook geen vrouw in Mrs. Doubtfire? Net als Tony Curtis en Jack Lemmon in Some Like It Hot?

Áls Travolta inderdaad homoseksueel is, prima. Het is dan ronduit klote dat hij zijn gevoelens heeft moeten onderdrukken. Maar ik heb er nog altijd vraagtekens bij. Ook vraag ik mij af hoe de eventuele roddelpraat voor zijn kinderen is. Mocht Travolta inderdaad zijn ware aard verborgen hebben gehouden, dan hoop ik wel dat hij er één dezer dagen voor uitkomt. Al is het maar om zichzelf te bevrijden van dit drukkende geheim.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.