Sweat

De Zweedse regisseur Magnus von Horn ontdekte via Snapchat een fitnessinfluencer en raakte geïnspireerd voor een filmidee. Leuk, al die glitter en glamour, maar wat gebeurt er als de camera uitstaat? Wat voor persoon schuilt er achter die posts? Hoofdrolspeler Magdalena Kolesnik kruipt voor Sweat in de huid van fitnessgoeroe Sylwia Zajac, die haar volgers (naar wie zij verwijst als “lieverds”) tips geeft voor de juiste voeding en vooral aanmoedigt om in beweging te komen. De mate van populariteit die Sylwia heeft verworven wordt in de eerste paar minuten duidelijk.

Na wat teugen water te hebben gedronken geeft zij een workshop voor een groep fans. Sylwia wordt er zelf helemaal hyper van. Ze geniet van de energie die haar lieverds afgeven en strooit met tegeltjeswijsheden die zo aan de muren van de sportschool kunnen hangen. Een betraande deelneemster vertelt hoe goed Sylwia haar heeft geholpen. Sylwia is voor haar fans meer dan een fitnessinfluencer. Zij is een superheld die in hun ogen werkelijk niets fouts kan doen. Sylwia is perfect.

Dat komt goed uit voor de sponsors die goud geld verdienen met hun goedlachse ster. Het onwankelbare beeld van hun geldkoe gaat wiebelen als er een filmpje van haar viraal gaat. Sylwia heeft zichzelf opgenomen terwijl zij geëmotioneerd bekent nog altijd singel te zijn. Zij vindt het vrijgezellenleven niets, maar ja, wat doe je eraan? De fitnessinfluencer moet ten alle tijden positiviteit uitstralen, dat is haar handelsmerk, aldus de sponsors. Dus dit soort biechten zijn uit den boze.

Als Sylwia een echte influencer was kwam ik zo van de bank om oefeningen te doen.

Sylwia vindt het de grootste onzin. Zij bepaalt wat er online komt. Punt. Er komen meer reacties op het filmpje, zoals een oudere man die iets te veel genegenheid voor de energieke fitnessinstructrice toont. Het is helemaal schrikken als hij ineens voor haar huis geparkeerd staat. Verwacht overigens niet te veel van deze stalker, hij vormt een geforceerd lijntje die von Horn onhandig afwikkelt.

Sweat is een sterk portret van een influencer wiens persoonlijke leven niet per se strookt met het succes van haar professionele leven. von Horn vertelt niets nieuws, ik vind het toch onthullend om te zien. Sylwia is eenzaam, snakt naar liefde en intimiteit. Zij leidt haar leven via sociale media, zonder de filmpjes slaat de eenzaamheid toe. Dankzij de duizenden volgers is er nog een beetje het gevoel van een familie en vriendschap, verder is er niemand met wie Sylwia echt contact heeft.

De beste scène is waarin Sylwia haar moeder bezoekt voor haar verjaardag. Sylwia zoekt toenadering, komt met een prachtige tv als cadeau, haar moeder blijft op een afstandje. Een stalker? Ach ja. Het leven van een fitnessinfluencer is zwaar? Oke, zal wel. Waar komen die lauwe reacties vandaan? von Horn geeft geen antwoorden maar maakt wel duidelijk hoe vervreemd moeder en dochter zijn geworden. Ik proef zelf afgunst, misschien is er iets heel anders aan de hand.

Sweat is slim geschreven en vlot geregisseerd, het is Kolesnik die een formidabel optreden geeft.

von Horn geeft Sylwia op deze manier dimensies. Zij is ook een dochter, kleindochter en nicht, veel meer dan die stralende lach en roze fitnesspakjes. Alleen is dat nooit echt zichtbaar voor het publiek. En dat is soms erg pijnlijk. Als in een praatprogramma wordt verwezen naar het emotionele filmpje en de presentatoren vragen of dit nou echt moest, knapt er iets in de enthousiaste fitnessgoeroe. Waarom is het in godsnaam not done om verdriet te tonen? Zij is aan het eind van de dag ook een mens met gevoelens. Daarom is dat filmpje juist goed. Nu ziet iedereen wie Sylwia echt is.

Sweat is slim geschreven en vlot geregisseerd, het is Kolesnik die een formidabel optreden geeft. Ik had geen moment het gevoel dat zij acteerde, zo naturel en vanzelfsprekend vond ik haar prestatie. Zij is verantwoordelijk voor de sterke energie, de optimistische glimlach die duizenden fans heeft veroverd. Als Sylwia een echte fitnessinfluencer was, kwam ik zo van de bank om oefeningen te doen.

Sweat (2020) on IMDb

Regie: Magnus von Horn. Met: Magdalena Kolesnik en Julian Swiezewski

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.